Божидар Божанов ("Да, България"), седми в листата на ПП-ДБ в 23 МИР в София, събира внушителните 10 472 преференции на тези избори. Така той заема второто място след водача Кирил Петков, който е с 6040 преференции.

И на тези избори Божанов е кандидатът с най-много преференции от всички листи в страната.

Още едно разместване има в тази листа като отново се изявява друг отличник на "Да, България" - Елисавета Белобрадова. Тя събира 6212 преференции и съответно от десета става трета. С 3959 преференции Ивайло Мирчев не минава напред, заради високия праг и напрактика отстъпва две места по-назад.

В 24 МИР също има размествания в листата на ПП-ДБ. Там Мартин Димитров ("Да, България") с 4462 гласа отскача от №13 до втора позиция, веднага след водачката на листата Надежда Йорданова. Така измества Лена Бориславова (ПП), която става трета, макар че има преференции от 3787 гласа. Самата Йорданова събира 4184 преференции.

Втората позиция в листата на ПП-ДБ в 25 МИР отива при д-р Александър Симидчиев ("Да, България"), който с 2870 преференции се нарежда веднага след водача на листата Николай Денков от ПП (4946 гласа). Симидчиев измества от второто място Кристина Петкова от ДСБ.

Издателят Манол Пейков пренарежда листата на ПП-ДБ в Пловдив и от четвърто място отива на второ след водача Асен Василев (ПП). Във Варна Стела Николова събира очаквано висок вот и също от четвърта става втора след Даниел Лорер (ПП), който оглавява листата.

Доста по-спокойна и предопределена е ситуацията в другите партии в трите софийски района.

Бойко Борисов, начело на листата на ГЕРБ в 25-ти район събира 9912 преференции, като остава след Божанов по събрани гласове. Водачът на листата на "Възраждане" тук Костадин Костадинов е с 5739, на ИТН - Слави Трифонов с 2918.

Новите лица в БСП, с които тя се опита да предизвика интерес в София, също леко разместват листите, но това едва ли може да има съществено значение за цялото представяне. Така юристката Наталия Киселова от трета позиция става втора в 23 МИР, а Евгени Минчев минава от четвърто на трето място в 24 избирателен район в София.

Избор

Бившият премиер Денков обаче ще бъде изправен пред избора дали да влезе от 25 МИР в София или от Шумен. Ако избере София, то тогава той прави път на дъщерята на бившия кмет на Хитрино Нуридин Исмаил - Айлин Пехливанова, ако обединението пак получи един мандат от областта. 

Община Хитрино отдавна е определяна като "бастион на ПП" и видно от резултатите от протоколите, четвъртата в листата Пехливанова е събрала рекордните 2391 преференции при нужни едва 460 за пренареждане на листата на ПП-ДБ.

Ако Денков предпочете този вариант, то тогава в риск да изпадне от следващия парламент е едно от знаковите лица на ПП - бившата вицепремиерка Калина Константинова, изместена в 25 МИР от петия - доктор Симидчиев.

Избор между свой и свой вероятно предстои и на Кирил Петков. Петков е водач на листа в 23 МИР, както и в Перник. Ако избере София, то има голяма вероятност в парламента да не влезе младият депутат на "Промяната" Васил Стефанов (шести в листата). Но пък ще отвори място за втория в Перник - бившия МВР министър Бойко Рашков.

Вместо Toчева - Загоров

Варненско пък има нов любимец от ГЕРБ - на "мястото" на мистериозно оттеглената шампионка по преференции Славена Точева идва поставеният под номер 20 Любомир Загоров, за когото не се знае много.

Загоров пренарежда листата на партията с 5252 преференции. Той е получил най-много гласове в листата, повече и от водача Даниел Митов.

Любопитното е, че за него масово са гласували в Дългопол, Девня, преференции има и в Цонево. 

Отново без никаква изненада Стефан Апостолов, син на небезизвестния кмет на Симитли Поли Апостолов, за пореден път пренарежда листата на ГЕРБ в Благоевград. Апостолов от последен в листата - 22-ри, се качва най-отгоре след водача Росен Желязков със завидните 7606 лични гласа при нужни за пренареждане 2844.