Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пръв видя роклята синьо-черна, докато председателят на ДАНС Владимир Писанчев продължаваше да вижда златно-бяло. Час по-късно и той прогледна. Петък до обяд – две оставки.

Бързата развръзка безспорно предизвиква въздишка на облекчение. Но също така оставя неприятния вкус на нещо прикрито и недоизказано.

Защо си отиват Лазаров и Писанчев?

Днес отговорът на този въпрос звучи така: заради стабилността на коалиционното правителство. Решителната провокация на Веселин Вучков (според някои прекалена) постигна очевиден успех – Лазаров и Писанчев си отиват. Версиите това да не се бе случило досега са две – критиците на Бойко Борисов споменаваха зависимости на премиера или пък задкулисни договорки с ДПС, а самият премиер отрича това и говореше по-скоро за тактика – когато му дойде времето.

След кратката криза, вече нямаше накъде. Реформаторският блок застана зад позицията на Веселин Вучков, депутати от ГЕРБ начело с председателя си Цветан Цветанов също демонстрираха подкрепа. Постигнатото съгласие между партньорите накратко звучи така – Румяна Бъчварова идва на чисто. Така Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев се оказаха второстепенни герои в този сюжет. Излишни герои. Отидоха си, но не като представители на порочен тип управление, а като „офицери с чест“ – по думите на Бойко Борисов, които се съобразяват с искането на висшестоящ офицер.

А защо трябваше да си отидат?

Защото са назначения на #Кой. Защото бяха номинирани от същото място, което измисли формулата и създаде т.нар. експертно правителство на Пламен Орешарски. Защото бяха излъчени от същите хора, които прекроиха така МВР и ДАНС, за да паснат на Делян Пеевски. Онзи избор от 14 юни 2013 година провокира вълна от протести, които направиха правителството на Орешарски немислимо. То си отиде, но Лазаров и Писанчев останаха.

Трябваше да си отидат, защото са „Червеи“-ви. Защото позволиха най-голямата незаконна афера в българските служби за сигурност и оголиха цяла информационна система. Защото под очите им законът е бил нарушаван в интерес на #Кой знае кого. И защото т.нар. „офицери с чест“, за които спомена Бойко Борисов, трябваше отдавна да са написали оставките си само заради „Червеи“.

Трябваше да си отидат още миналата година, защото извършиха недопустимото. Владимир Писанчев използва ДАНС за проверка срещу президента Росен Плевнелиев в нарушение на Конституцията на република България. Повод беше сигнал на Николай Бареков до прокуратурата. Да ви напомня това нещо?

Светлозар Лазаров пък носи отговорност за некадърно проведената операция в Лясковец, при която загина един от най-добрите български командоси – офицерът Емил Шарков. Още тогава можеше да подаде оставка. Можеше и след разкритията на майката на убития Шарков. Поне щяхме да видим грам съжаление.

Като добавим и анализа за причините за значителния спад на държавните приходи точно по време на мандатите на Лазаров и Писанчев, картинката става още по-скъпа. Достатъчно е да констатираме, че ДАНС и МВР не са се справили с разцъфналата контрабанда. Няма нужда да се съмняваме за нещо повече.

Днес Лазаров и Писанчев си отиват тихо, с „офицерска чест“, като жертви на търсения баланс в управляващата коалиция. Обществото няма да чуе ясна и категорична оценка, че България няма повече да допуска подобни ръководства на службите за сигурност и подобно експлоатиране на държавата от една икономико-политическа група. (някои използват думата групировка). Изглежда нищо не пречи да очакваме новия "Лазаров" и новия "Писанчев".

А вие в какви цветове виждате шлифера?