БЕРЛИН - Финансовото положение на Гърция е толкова лошо, че страната би могла да фалира още идната седмица, вещаят експерти.

Правителството в Атина призова вчера пенсионните и здравните фондове да предоставят средствата си на държавата.

Основната причина е продължаващият драматичен спад в икономиката. Наред с това събраните през януари данъци са едва 1,1 милиарда евро, което е с една четвърт по-малко от очакваното.

Атина обаче се нуждае от близо 7 милиарда евро на месец, като основните пера са изплащане на заплати на държавните чиновници и на пенсии. Към тези суми трябва да се прибавят и задълженията на Гърция  към Международния валутен фонд, както и обслужването на отпуснатите ѝ кредити. Вчера Атина преведе на МВФ 310 милиона евро, до две седмици трябва да се издължи с още 1,19 милиарда евро. При международната финансова институция не важи европейското правило “солидарност”. Към МВФ или се издължаваш, или не получаваш и цент повече и фалираш.

За да покрие разходите си до края на юни, докогато получи отсрочка от кредиторите - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд,, на Гърция ѝ трябват 42 милиарда евро.

Според Брюксел Атина би била в състояние да покрие едва половината от нужните ѝ 42 милиарда евро.

“Ако правителството не смени курса си, това за Гърция би означавало катастрофа – забиване на автомобил с пълна скорост в зид”, казва Гунтер Крихбаум, председател на парламентарната Комисия по европейските въпроси към Бундестага.

Това би означавало Гърция да загърби еврото и да излезе от еврозоната.

В понеделник се очаква гръцкият финансов министър Янис Варуфакис да представи в Брюксел 6 нови предложения за реформи. Ако те бъдат приети, това ще е единственият шанс Атина да получи по-бързо обещаните ѝ 3,7 милиарда евро.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле обаче остава на твърда позиция: “Никакви плащания по-рано от края на май!”

Една от точките в плана на Варуфакис е увеличаване приходите от данъчни постъпления, твърдят запознати. Друг акцент е освобождаване от наказателна отговорност на укриватели на данъци, ако те си признаят и се издължат към хазната.

Според публикация в “Зюддойче цайтунг” в Гърция вече са сформирани бързи курсове за обучаване на граждани, които да разобличават укриватели на данъци – предимно домакини, студенти, но и туристи.

Те ще бъдат снабдявани със скрити камери и изпращани в ресторанти, барове и в частни лекарски кабинети. Така ще могат да бъдат документирани плащания “под масата” – без издаване на касови бележки.

Дали това е ефективна мярка, засега е въпрос без отговор. Сигурно обаче е, че подобна стъпка би стреснала онези, които прибират суми и не ги заприходяват.