"Поне един автомобилен завод да дойде в България. Нямаме претенции дали ще е БМВ, „Мерцедес”, „Порше” или „Фолксваген.”

Това каза на пресконференция в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов след срещата си с германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. 

"Важно е да дойде цялостен автомобил да се произвежда в България. Можем да правим гумени уплътнения, стъкла, седалки, климатици. Видяхте колко българи работят в Германия. Можем да създадем такива условия тук и да останат в България и да си получават високи заплати", заяви Борисов.

Той изтъкна, че нашите задачи са свършени и сега чакаме "колегите" малко да помогнат и на България, защото времената са трудни.

"Говорихме да продължи да се увеличава броят на германските фирми в България. Потенциалът, който имаме, е много по-голям от това, което имаме в момента", заяви Щайнмайер.

Дипломат № 1 на Берлин обаче посочи, че за привличане на германски фирми е необходимо провеждането на реформа във вътрешната политика на страната, в съдебната система. Щайнмайер изтъкна и необходимостта да бъдат преодолени евентуалните пропуски при провеждането на конкурси за обществени поръчки, така че сътрудничеството с Германия да може да се засили още повече в областта на икономиката.

"Дадох карта на германския външен министър относно газовия хъб и възможността да докарваме газ от интерконекторите от Гърция, Азербайджан и от "Южен поток". Поне 4-5 доставчика можем да съберем от този хъб", заяви Борисов и добави: "Всичко съм начертал, дал и обяснил".

Той настоя хора като Щайнмайер да обещаят, че ще защитават нашите проекти в ЕС.

"България е много близо до приемането в Шенген по въздух и вода", каза още Борисов. Такова уверение той получил от госта.