БЕРЛИН – Най-голямата грижа на Владимир Путин не е Украйна. Вниманието на руския президент е насочено предимно към Китай, Пакистан и към бившите съветски републики. Западът е длъжен да прояви по-голямо разбиране към Путин, за да не настъпи горещ конфликт.

Тази теза излага бившият германски канцлер (1974 – 1982 г.), социалдемократът Хелмут Шмидт (96 г.) Въпреки напредналата му възраст неговото мнение, както и анализите му, се следят с особено внимание и респект в Германия.

“Към Владимир Путин трябва да се проявява по-голямо разбиране. В противен случай не е напълно изключено конфликтът в Украйна да прерастне в гореща война”, заявява Шмидт в интервю за днешния брой на “Билд”, най-четеният всекидневник във ФРГ.

Според опитния политик най-голямата грижа и тревога за Путин съвсем не са толкова Укарйна, Полша или Литва, колкото съседите Китай, Пакистан и бившите съветски републики. Изхождайки от това, за руския президент бъдещето на Украйна било далеч по-маловажно.

През 90-те години на миналия век при президентството на Борис Елцин Русия била изненадана от “урбулешкия период” на Запада за разширяване на Европейския съюз на изток.

“Сега настъпи моментът за мъст”, заявява Шмидт и пояснява: “Наследникът на Елцин, Владимир Путин, възвърна международния респект към Русия. Не е необходимо политиката на Путин да ни харесва. Изхождайки от историята обаче, ние сме длъжни да разбираме тази политика и да я възприамаме сериозно.”

Докато Шмидт зове за по-голямо разбиране на поведението на Путин и на неговата политика, съвсем друго мнение изразява руският опозиционен политик Михаил Касянов. И то не къде да е, а точно в днешния брой на седмичника “Ди Цайт”, чийто издател е самият Шмидт.

Според Касянов Германия водела правилна политика спрямо Русия. Той бил доволен и от факта, че по този курс имало консенсус в Европейския съюз.

“Удивлявам се на това, как Ангела Меркел действа при сегашната ситуация. Когато иде реч за ценности, компромисите са изключени”, посочна Касянов, който от 2000 до 2004 г. беше руски премиер.

Той окачествява като пълна лъжа твърдението, че Русия се чувствала застрашена след разширяването на НАТО на изток.

“Като премиер аз мечтаех Русия да стане членка на НАТО. Тогава Путин (по това време вече президент – бел. ред.) изобщо не изключи подобна възможност”, твърди Касянов.