Членовете на НДСВ обмислят да се влеят в друга партия или да закрият политическата формация. Това обяви бившият председател на Народното събрание Огнян Герджиков пред БНТ. Според него формации, в които е възможно да се включи НДСВ, са "Движение 21" на Татяна Дончева и Реформаторския блок.

"Не искаме да се натрапваме и непременно да се закачим за някого. Водят се предварителни разговори, но аз не съм част от тях и не знам до къде са стигнали", обясни той.

Според проф. Герджиков партията е изиграла "историческата си мисия" и няма как да продължи да съществува в сегашния си вид. Затова другият вариант за бъдещето на НДСВ е тя да бъде закрита и "да си отиде с достойнство".

Членовете на НДСВ се събират на Национален съвет тази събота. Тогава ще се вземе решение за свикване на извънреден конгрес, на който ще се обсъди бъдещето на партията.

Герджиков изтъкна, че бившият премиер (2001-2005) Симеон Сакскобургготски е "един ресурс на международната сцена, който сегашните управляващи не използват". Той може да е много полезен за влизането на страна ни в Шенген.

НДСВ бе създадено под името Национално движение "Симеон Втори" през 2001 г. Тогава партията спечели парламентарните избори. През 2007 г. тя се преименува на Национално движение за стабилност и възход.

Преди по-малко от седмица група от стотина интелектуалци призова в открито писмо Симеон Сакскобургготски да бъде използван от властта и да бъдат решени имотните му проблеми.