Точно един месец след Свети Валентин - 14 февруари, Деня на Влюбените, в 4 държави в Източна Азия има втори, свързан празник - така наречения "Бял ден".

Възникнал в Япония през 80-те, той е логично продължение на практиката там дамите да подаряват шоколад или друга сладост на мъжете на 14 февруари. Местните производители на захарни изкушения провеждат огромна кампания, с която да убедят мъжката половина от населението, че е редно един месец по-късно да върне жеста - и то на три пъти по-голяма стойност. За предпочитане, в бяло.

След Япония, Южна Корея, Тайван и в последните години Китай също възприемат практиката. С малката особеност, че в Тайван мъжете подаряват на Свети Валентин, а жените връщат жеста на Белия ден.

Японците делят подаръците на два вида - 本命チョコ - хонмей чоко, любовен шоколад, по-скъп, който даваш на възлюбен, гадже или съпруг, и 義理チョコ - гири чоко, шоколад по задължение, евтин, който се подарява на колеги и познати. Ако една девойка иска да покаже по специален начин любовта си на Свети Валентин, традиция е да му направи домашен шоколад - но това е рядка практика.

Днес обаче идва денят за разплатата. Младежите трябва да върнат жеста, с бял шоколад, и то поне три пъти по-скъп от този, който са получили преди месец. Ако е на същата стойност - значи искат да прекратят връзката. А да е по-евтин е направо унизително.

В последните години подаръците се разнообразяват. Много мъже купуват бьло бельо, сребърни бижута, а в Южна Корея бомбоните са по-популярни от шоколада.

Празникът обаче е жесток към тези корейци, които не са получили нищо на 14 февруари и нямат на кого да връчат подарък днес - те обикновено отиват в китайско-корейски ресторант, за да ядат черни нудели (джаджангмиейон) и да тъжат за самотния си живот.

Днес е и Световен ден на съня, така че се наспете добре! Американците пък обявиха датата, заради начина й на изписване при тях (3.14) за ден на числото Пи - π.