През 1884 г. Хенри Ройс влиза в бизнеса на електриката и механиката. Първата ис кола създава пре 1904 година - двуцилиндровия Ройс 10. Тогава се запознава с Чарлз Ролс, един от първите дистрибутори на автомобили в САЩ. На днешната дата пре 1906 г. е регистрирана фирмата "Ролс Ройс" - двамата започват да работят заедно, като Ройс произвежда, а Ролс продава.

В 1931 г. Ролс-Ройс Лимитид придобива чрез изкупуване конкурентната фирма Бентли, която не могла да се справи с Голямата депресия. Оттогава до 2002 г. автомобилите Ролс-Ройс и Бентли са много често еднакви с изключение на радиаторната решетка и някои дребни детайли.

Автомобилите Ролс-Ройс са едни от най-скъпите автомобили в света и в масовата култура се свързват с богати и преуспели личности. Голяма част от екземплярите са специална поръчка, целяща придобиването на автомобил с максимален лукс в купето и престиж.

Освен на лукс, името Ролс-Ройс също е символ на качество и надеждност. Точно затова, с малки изключения, фирмата отбягва да продава лицензи на разни производители, защото се опасява, че качеството и надеждността на даденото изделие ще спаднат и така ще пострада нейното реноме.

През Първата световна война фирмата Ролс-Ройс произвежда и самолетни двигатели, като в 1920 г. това производство преобладава над автомобилното. 

Днес е и Световният ден на потребителя, както и Международния ден срещу полицейската бруталност.