Управителят на БНБ Иван Искров повтори за пореден път тезата си, че е готов да подаде оставка, при условие парламентът да постигне съгласие за избора на негов наследник и да започне процедура за това.

"Оставка се подава от гузност или от страх. Не изпитвам нито гузност, нито страх. Изпитвам уважение към народното събрание, което ме е избрало. Повтарям го и днес. Управителят на централната банка в случая е готов, стига да имате готовност, да подаде оставка. Но не заради гузност", декларира емоционално Искров по време на първото редовно заседание на временната анкетна парламентарна комисия за проверка на дейността на регулаторните органи за обстоятелствата, довели до източването на Корпоративна търговска банка.

Отгоре на 1000 километра има война, отдолу има криза, която може да хвърли в нова криза целия ЕС, не искайте да си подам оставката. Не мислете, че съм боксова круша и начинаещи могат да се упражняват с мен, коментира гуверньорът.

Той призова още веднъж:

"Хайде, направете ми подарък, на 26-и имам рожден ден, стартирайте процедура. В момента, в който ми покажете, че сте готови да изберете управител, съм готов да се оттегля. Но прекалено обичам БНБ и българския народ, за да подам оставка.

Просто ми кажете, че сте готови да изберете новия управител и аз съм готов да се оттегля. Може ли да обвините финансовия министър, че някой е източил 50 млн. лв. ДДС, заяви Искров като отговор на въпросите дали е носил лична онговорност за липсата на контрол върху Корпоративна търговска банка."

На заседанието Искров обърна внимание, че не може да предостави на депутатите одиторските доклади за състоянието на КТБ, които бяха направени след поставянето й под особен надзор, както и документите от проверката на  БНБ, защото те са следствена тайна.

"Не може да приемем, че одитните доклади са недостъпни. Да започнем тогава, когато прокуратурата си свърши или не си свърши работата, защото сега само харчим държавни пари", коментира депутатът от Реформаторския блок Радан Кънев, който е член на комисията. Кънев предложи срокът за разглеждане на действията на надзорните органи да бъде върнат до 2000 г., когато КТБ е продадена от Булбанк на 10 офшорни фирми. Комисията има мандат само за периода от 2009 г. до затварянето на банката.

"За 11-те години, от когато съм управител, никога КТБ не е представена като банка с някакви проблеми в обзорния доклад за състоянието на банките", декларира Иван Искров.

Станислав Лютов, един от квесторите в КТБ коментира, че екипът му е установил нередности в банката още от първите дни.

Смятахме, че ще пуснем банката до 20 дни. Но в подредбата, съхранението на масата, от която зависят парите, не съществуваше ред, както в другите банки. Добре организиран хаос. Само за периода на одиторския преглед бяха изпратени 5 писма до всеки кредитополучател с искане на допълнителна информация и установяване на персонална връзка, отбеляза той.

Нито една сделка с активи на банката не е направена за периода на особения надзор. Готов съм да понеса отговорност за това, заяви Лютов.

Очаквайте подробности