Google изправя китайската интернет цензура пред голямо предизвикателство - като започва атоматично криптиране на търсенията си в целия свят.

Компанията предприема този ход като част от глобална кампания, предназначена да осуети наблюдение от страна на държавни разузнавателни служби, полиция и хакери, които с широко достъпни средства могат да разглеждат електронна поща, заявки за търсене и видео чатове, когато съдържанието е незащитено. 

След разкритията на бившия служител на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън за огромните мащаби на правителствената система за шпиониране, Google и други технологични гиганти инвестираха значителни суми в подобряване на технологиите за защита на данни в мрежата. 

Китайският проект Golden Shield ("Златен щит"), популярен като Great Firewall ("Великата защитна стена"), цензурира търсенето в интернет и не показва информация , която счета за политически неподходяща.

Използването на криптиране ще затрудни правителственото наблюдение и цензуриращата система няма да засича когато потребителите търсят "неудобни" термини като "Далай Лама " или "площад Тянанмън ". 

Криптирането "скрива" информацията, като я кодира и превръща в неразбираеми комбинации от букви и цифри, и така осигурява защита на личните данни и търсения. Китай и други държави, като Саудитска Арабия и Виетнам, които цензурират интернет на национално ниво, все още ще имат възможност да блокират търсенията на Google. Рутинното филтриране на съдържанието обаче ще стане по-трудно, посочват експертите. По-трудно ще бъде и за властите да наблюдават заявките за търсения, за да откриват опонентите си.

Властите все още не са дали отговор на въпросите относно решението на Google, но този ход може да внесе още напрежение в  и без това изострените отношения между американските технологични гиганти и Китай. Ограниченията пред които са изправени китайските интеренет потребители засягат не само търсачките, а и социалните мрежи, платформата за видео споделяне YouTube и други сайтове. Правителството влезе в спор дори с Microsoft, след като гигантът купи Skype и обяви края на местния джойнт венчър TOM Group, който наблюдаваше чатовете и видеоразговорите в продължение на осем години.

"Няма значение каква е причината, това ще помогне на китайските интернет потребители да видят информация, която е била недостъпна досега", каза Пърси Алфа , съосновател на GreatFire.org - сайт, специализиран в публикации за цензурата на китайската Great Firewall. 

"Това ще създаде големи главоболия за китайските власти в опитите им за цензура. Надяваме се, други компании ще последват Google и данните ще се криптират по подразбиране." допълни Алфа.