"Крепостите до зъбер, църквите - до керемида. Искаме ли да правим културен туризъм, трябва да възстановяваме. Никой няма да дойде да гледа основи", коментира пред Нова тв шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Миналата седмица той беше освиркан и изгонен от общественото обсъждане на проекта за изграждане на "Цитаделата на Одриса" върху археологическия комплекс Небет тепе в Пловдив.

Проектът предвижда изграждане на допълнителни 8 метра височина върху съществуваща в момента крепостна стена от само метър и половина. Авторът - арх. Юлий Фърков, е предвидил и 14-метрова кула. Критиците на проекта го наричат бутафория и "Пловдивския Дисниленд".

"Имаме избор - да оставим основите на археолозите, или да развиваме туризъм, мисля, че обществото е избрало втория вариант", казва проф. Димитров.

"Почвам да вярвам в теорията на конспирациите, че някои от хората против проектите за възстановяване действат точно както при втората кабинка в Банско, където се установи, че швейцарски конкурент субсидира една от протестиращите", казва историкът.

"Не е ли смешно да спорим за втора кабинка, когато в Швейцария има стотици", попита той.

Никой не ме е освирквал и не ме е гонил от никъде, коментира пред Нова тв шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. 

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров е бил изгонен от общественото обсъждане на проекта за изграждане на "Цитаделата на Одриса" върху археологическия комплекс Небет тепе в Пловдив, разказаха пред Клуб Z участници в дискусията.

Проектът предвижда изграждане на допълнителни 8 метра височина върху съществуваща в момента крепостна стена от само метър и половина. Авторът - арх. Юлий Фърков, е предвидил и 14-метрова кула. Критиците на проекта го наричат бутафория и "Пловдивския Дисниленд". Проблемът е, че няма данни предложените нови елементи да са съществували в историята.