БЕРЛИН - Гърция прави всичко възможно да предотврати банкрут и търси помощ от Русия. Премиерът Алексис Ципрас имаше покана от руския си колега Дмитрий Медведев да посети Москва през май. Посещението внезапно e изтеглено за 8 април, стана известно днес.

Опитите на Атина да си осигури руска помощ разбуниха германската десница – в Берлин, но и в Брюксел.

“Премиерът Алексис Ципрас осъществява крайно рискована стратегия. Неговото кокетиране с Русия затруднява намирането с Европа на конструктивно решение на финансовите проблеми”, заявява за интернет изданието на “Шпигел” Манфред Вебер, председател на фракцията на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента.

Колегата на Вебер, председателят на групата на немските християндемократи в Европарламента Херберт Ройл изпраща ясно предупреждение към Атина: "Членство в Европейския съюз означава надеждност и доверие, но не и трикове. Който играе с огъня и сега търси помощ в Русия, може да си изгори пръстите."

Германският депутат, християндемократ и експерт по европейските въпроси Гунтер Крихбаум обвини правителството на СИРИЗА в пропиляване на ценно време и доверие: "Вместо да моли руските си приятели за помощ, премиерът Ципрас би следвало най-сетне да представи конкретни предложения за реформи."

Изтеглянето на визитата на Ципрас от май за 8 април дава повод и в европейски столици да го заподозрат в намерения да търси решение на гръцката финансова криза в Москва.

Досега Ципрас отричаше, че ще търси кредити от Русия.

Още днес за Москва замина гръцкият енергиен министър Панагиотис Лафазанис. Предвидени са негови разговори с руския му колега Александър Новак и с шефа на "Газпром" Алексей Милер. Според осведомени целта е Атина да си извоюва по-ниски цени на руския газ, както и Гърция да бъде извадена от чения списък на Кремъл. Това ще рече страната да си възвърне доставките на селскостопански продукти за руския пазар.

Както е известно, в отговор на наложените от ЕС спрямо Русия санкции, Москва отвърна със свои – забрана за внос на определени стоки от държави от ЕС. Основният гръцки експорт за Русия са селскостопански продукти.

"Ципрас добре трябва да помисли дали неговият партньор е една агресивна и автократична система в Москва или свободните и демократично управлявани европейски народи, които от десетилетия демонстрираха огромна солидарност с Гърция. Който иска да продължи да получава помощ от ЕС, неговият компас трябва да е насочен към Брюксел, а не към Москва", предупреждава Вебер в навечерието на визитата на Ципрас в руската столица.

До 9 април т. г. Гърция се нуждае спешно от последните 7,2 милиарда евро по втория спасителен пакет. В противен случай страната е заплашена от фалит. Тези пари обаче ще бъдат изплатени, ако Атина представи надежден пакет от реформи. Ципрас и финансовият му министър Варуфакис вече предложиха няколко списъка, но засега те се окачествяват като недостатъчни.