Петима автори са номинирани за наградата в националния конкурс за поезия „Христо Фотев”. Това съобщи проф. Рада Панчовска - член на журито, пресявало творбите, предаде агенция "Фокус" от Бургас. Според нея броят на подадените творби бил огромен, което подчертава значението и престижа на този именно поетически конкурс. Участвали са утвърдени поети и млади автори, даже такива, които за първи път са се осмелили да представят свои творби.

„За журито беше много трудно да отбере от цялото това множество няколко имена”, каза Рада Панчовска. Петимата номинирани са Йорданка Белева, Йордан Ефтимов, Иво Рафаилов, Сашо Серафимов и Едвин Сугарев. След втора цедка от тях ще бъдат излъчени трима, като само един ще е носителят на голямата награда. „Просто няма възможност да се отличат всички”, оправда се проф. Панчовска. Което си е самата истина. 

А за големия поет Христо Фотев сме длъжни да кажем, че преди да се превърне в награда, той винаги стоеше далеч от суетата - за разлика от купища свои колеги, припознаващи се като неустоими и незаменими интелектуалци. Такъв остана до смъртта си през 2002 г. В последните месеци той въобще не излизаше от дома си и с основание казваше, че хората са рухнали духовно. "Като че ли не знаят какво да правят със свободата си", бяха едни от последните му думи.