От Комисия към руския парламент и Руския книжен съюз оповестиха плановете да „патриотизират“ литературата, съобщава „Mосковски комсомолец“. Депутатът Ярослав Нилов предложи да се отстранят от учебната програма творбите на Достоевски, Толстой и Булгаков. Същият Нилов в началото на месец март настоя режисьорът Тимофей Кулябин да бъде обвинен в углавно престъпление заради обида към вярващите, нанесена им със спектакъла му „Танхойзер“. 

„Училищните програми трябва кардинално да се преразгледат – каза депутатът. – За 9 и 10 клас сложните философски теми идват твърде рано. Рано и трудно е да изучаваш на тази възраст „Война и мир“, „Престъпление и наказание“, Булгаков… Разборът им в училище внушава у тийнейджърите мислите и идеите на техните учители“.

Според „Московски комсомолец“ позицията на Нилов идва, за да подкрепи твърдението на племенника на руския президент Роман Путин – председател на Руския академичен фонд, че и той не е чел „Война и мир“ в училище.

През декември 2014 г. руският министър на културата Владимир Meдински също изрази мнение, че „Престъпление и наказание“ на Фьодор Достоевски, „Анна Каренина“ на Лев Толстой и „Какво да се прави“ на Николай Чернишевски трябва да се изтеглят от учебната програма.

„Беше ми скучно да чета „Анна Каренина“ в училище, но я прочетох миналата година и ми стана интересна. Такива тънкости има във взаимоотношенията – Толстой като че ли е бил доктор по психология“, обясни министър Медински.

Площад Славейков