Коритаров: Без каквито и да било уводни думи, ще започнем, само ще обявя общата тема: Какви са ценностните опори на управляващата коалиция.

И така, един журналист е изправен пред избора да се опре на две, три, четири сериозни новини. Добри новини, негативни новини. Преди минути дойде едно съобщение с информация от Евростат, че България е сред трите страни в ЕС по най-бързо намаляване на безработицата през последните месеци.  Без никакво съмнение това е много позитивна новина. В същото време информационният поток, основният тон на дискусии в България е свързан с интригата около КТБ и интервюто, което е дал нейният бивш собственик Цветан Василев. Казвам „Добър вечер“ на господин премиера.

Борисов:Добър вечер и на вас и на зрителите ви.

Коритаров: Започнах условно за двата типа новини, тъй като ще изберем тази, която се нуждае от повече изясняване и която се нуждае от наистина много прецизен отговор, тъй като е заредена с голям рекетьорски потенциал. Тя излиза от интервюто на Цветан Василев, който казва: С Бойко Борисов имах среща на 6-и юни 2014 г. И го предупредих, че нещата могат да станат катастрофални. Не толкова за мен и за банката, колкото за държавата.“  На въпрос на Дачков: „Какво Ви отговори Бойко Борисов? „, Василев казва: „Засега няма да кажа какво си говорихме.“. Засега няма да кажа какво си говорихме, означава - ще задържа информация за след време, когато стане нужно ще я кажа. Има ли някаква драма в това, което сте си говорили?

 Борисов:Вижте, аз и днес го коментирах, но малко започва да ми е неприятно, че някой зор, зор, зор да се види с мен и след това започва да си интерпретира както си иска една среща. За вашите зрители искам да кажа, че седмици наред господин Василев настояваше за тази среща и накрая му я дадох. Изрично подчертавам - тогава  премиер е Орешарски и ние сме опозиция и то смачкана опозиция. С костинбродските афери, с всичките удари, виканици  в прокуратури, в съдилища на основни фигури от ГЕРБ. Сиреч без никаква власт, абсолютно никаква власт към този момент. Но така или иначе той казва, че е дошъл при мен. Дошъл е в дома ми.  Не сме били в бар, кафене или ресторант. Просто си вкара колата в гаража ми, за да не я гледат отвън, защото и моята къща беше поставена под наблюдение, и доколкото разбирам от това, което ми казаха- и него. Кое е криминалното на това?

Коритаров:Въпросът не е в криминалното...

 Борисов: Не, понеже чух темата, а аз наблюдавам много внимателно изрази: “криминален начин сме се видели“. Кое е криминалното?

Коритаров: Това са негови думи. Акцентът на проблема тук не е в това дали е криминално или не, а в това какво си говорихте?

Борисов:Според мен това не е добро възпитание. Да настояваш с някого да се видиш, а след това да обясняваш какво сте си говорили. Когато една среща е била на четири очи, какво има да доказваш какво сте си говорили? Моята съвест е чиста, мога да се прекръстя.

Коритаров: Нали знаете, че сме възпитавани като атеисти. И аз да се прекръстя, няма кой да ми повярва.

Борисов: Майка ми мен ме е възпитавала и съм вярващ човек и това съм го доказал многократно.

Коритаров: Бил сте в комсомола, няма как да не са ви го избили.

Борисов: Бил съм в комсомола, но майка ми ме е водела на Великден тайно  да обикаляме около църквата, да минем вътре да запалим свещичка.

Коритаров: Значи сте дисидент?

Борисов: Не съм дисидент, но съм вярващ човек.

Коритаров: Значи изразът „ Засега няма да кажа.......

 Борисов: Мразя такива. Аз ще кажа всичко, за което сме си говорили. Аз ще кажа всичко, ние нямаме тайни, някакви тайни, за които да сме си говорили.

Коритаров: Това е добро начало.

 Борисов: Първото нещо, което каза, е да се извини за това, което ми причиниха близо година.

Коритаров: Защо?

Борисов: Защото това, което ми причиниха, не е правено на никой политик през тези 25 години. Обсада.

Коритаров: От негово име ли Ви се извини?

Борисов: Да, от негово име.

От негово име лично. Аз не мога да говоря от името на ТВ7, или на трети, четвърти....

 Коритаров: А той лично какво Ви е причинил?

Борисов: Той е дошъл......Ако аз бях отишъл в неговия дом, той има право да каже:“ аз ще кажа какво ми е казал.“ Но след като ми е дошъл в къщата, редно е да питаш домакина иска ли да разкаже как е минала срещата. Това е доброто възпитание. Но въпреки това, тъй като явно, той в своето интервю казва, господин Василев казва, че се е виждал тогава с лидери на другите, на управляващите партии. За тях нито казва дата, нито имена, нито нищо. Явно, че интересният човек, който искат да е на прицел, съм аз.

Аз мога да чета между редовете. И като дойде, първо се извини за това, което са ми причинили. Защото, напомням на вашите зрители, че нямаше телевизия, в която да отида или предаване или каквото и да е публично мероприятие, без платените клакьори да дойдат отпред. Нямаше такова. Всяка сутрин в 6 часа обграждаха цялата ми къща и под диктовка на ТВ7, на журналиста, който водеше, те се сменяха непрекъснато, вдигаха плакати, сваляха плакати,и аз ги гледах на камерите, когато им плащаха зад трафопостта парите.

Коритаров: Това пари на Цветан Василев ли са били?

Борисов:  Парите не са надписани на кой са. Но господин Василев, което чест му прави, дойде и ми се извини. Аз на него му казах само едно нещо. (Аз съм добър човек по принцип. Никога не гоня карез на някого, нито съм отмъстителен.) “Молете се само дъщеря ми да оздравее. Това се молете". За радост тук от вече две-три седмици детето не е на тези силните хапчета, поуспокои се, започнаха да се движат така.... Дай Боже да продължи да е добре.

Коритаров: Това е емоционалното...

 Борисов: Това го казах емоционално. След това започва да ми разказва как ще съборят банката. Казах му „Аз това го знам“ Но вие направихте ГЕРБ от първа политическа сила с костинбродската афера, първата политическа сила да е опозиция. Вие направихте, господин Василев, този експеримент с Орешарски. Всичките там БСП, ДПС и АТАКА

Коритаров: Да.....

Борисов: Момент, нали ме питате какво сме си говорили? Аз ви разказвам.

Коритаров: Аз казвам „Да“.

Борисов: Изведнъж, я си представете аз да  съм премиер, Дянков финансов и Цветанов вътрешен и ще дадем да падне банка? Ще дадеме жандармерия да ходи да окупира офиси? Или ще изтеглиме държавните пари, за да цопне в последния момент? Кога това ще се случи?

Никога!

Коритаров: Вие нещо много важно ми казвате. Той Вие казал :“Ще съборят банката.“. Кой ще я събори? Каза ли Ви кой е субектът?

Борисов: Управляващите.

Коритаров: Тогава...

Борисов: Управляващите. Вижте, господин Коритаров, в това студио сега Вие сте водещият, а аз съм премиерът.

Коритаров: Е, така е. То не е все едно, то е така.

Борисов: Как ще водим разговор или какво ще се случи в студиото, зависи само от нас двамата.  Не от трети, четвърти, пети или шести.

Коритаров: Точно така.

Борисов: В някои студия имат, а и вие имате слушалка....могат да Ви диктуват

Коритаров: Светлето най-много, Светле, кажи ми....да се чуете, вие я видяхте, Светлето е много добро дете...

Борисов: Може да ви диктуват нещо, но от вас зависи.

Коритаров: Свалям я. Да покажа на българския народ, че никой нищо не диктува.

Борисов: Ами ето. Това е правилното, и аз нямам, ето да видят. С една дума виновниците за това да се случи са премиерът Орешарски и финансовият министър Чобанов. Това са хората, които имат инструментите  да спрат всичко това. Третият и Иван Искров, който с цялото си нахалство продължава да стои там.

Коритаров: Т.е Вие му казахте „ Аз знам това“ Тоест, че премиерът Орешарски, Петър Чобанов и Иван Искров ще срутят банката?

Борисов: По начина по който вървеше, сега не знам как да не кажа нещо във времето, утре да се каже, че съм знаел, но усещането беше такова.

Коритаров: А има ли логика власт да иска да събори банка и да  си дестабилизира държавата?

Борисов: Моята логика е, че тогава те са си мислели, че могат да се справят със  самия Василев, без да съборят банката.

Коритаров: А защо са искали да се справят? Искали са да го унищожат ли?

Борисов: Аз зная, че искаха да унищожат мен и ГЕРБ.  Иначе господин Василев, както надлежно си дава интервюто, да каже точно какво е. И затова и днес казах...

Коритаров: Поиска ли защита от Вас?

Борисов: Е, как да поиска защита от мачкания човек от опозицията? Неговите орди, на ТВ7, шоуто, което той каза, което той правеше „България без цензура“ по цялата държава и ни преследваше. Не че ме е било страх. Днес чух, че се говореше, че ме е било страх. Не са страшни. Уплашиха ми детето, това е различно.

Коритаров: Говорим за политически проблем, защото каква политическа логика е довела Цветан Василев във вашия дом? Искал ли е той политически или експертни форми на подкрепа за банката си и за себе си от Вас?

Борисов: Е, какво ще искат от мен когато съм в опозиция?

Коритаров: А защо идва при вас, след като са Ви оплювали и са Ви омачкали и да Ви се извини? Много е нелогично.

Борисов:  Защо ли? Защото ГЕРБ след тежко управление, след най-тежко управление, след най-тежката финасово икономическа криза, беше първа политическа сила. Един месец след изборите бихме пак във Варна.

Коритаров: Е, хубаво.

Борисов: ГЕРБ вървеше нагоре и той си е правел сметката, че ГЕРБ пак ще дойде на власт. И е търсел най-вероятно... Не най-вероятно, той искаше да ми се извини, за да не му държа гарес затова, че ми разболяха семейството.

Коритаров: Да получи индулгенции някакви.

Борисов: Не индулгенции. И от тук нататък ....това ме дразни. Редно беше да ме попита:“Мога ли да кажа, че съм идвал по мое настояване, защото аз съм дошъл във вас?“

И аз щях да му кажа: „Да“ или „Не“. Това ме дразни в интервюто. Иначе срещата ни беше абсолютно човешка. Дойде, извини се, аз му казах: „Дано му мине на детето, защото представи си пред вас....тогава той нито беше гонен, нито беше преследван, нито банката беше паднала. Имаше си и охрана и всичко. Викам „Представи си сутрин ставаш и  ордите от два-триста души заградили къщата и не можеш да тръгнеш. Представи си какво сте правели.“

Коритаров: Той имаше ли персонални опасения от конкретна личност или от конкретни типологизирани интереси, които работят срещу него? За да дойде при Вас не е просто така. За да дойде в гаража Ви.

Борисов: Аз се надявам, че правим много по-важни неща в държавата и да го говорим...

Коритаров: Знаете ли защо  говорим за  това?  Това е важно заради  прозрачността в тази държава.

Борисов: Прозрачността е това- дойде, извини се, стиснахме си ръцете заради това, че съм му простил, заради това, че ми е посегнал на семейството, на дома ми. Не на политиката.

Коритаров : Ето какво говори той. Това е вторият момент, който е много важен. Той казва за активите в КТБ. „Всъщност тези активи, за които сега се вдига толкова шум в България, бяха част от предложение, всички тези активи бяха предложени да бъдат одържавени срещу преструктурирането на банката. Но това предложение на консорциума беше отхвърлено от правителството и от БНБ.“ Той на вас направи ли такова разсъждение?

Борисов: Нямам спомен.

Коритаров: Какво мислите за идеята тогава да бъде одържавен активът на тази банка и да бъде преструктурирана тя?

Борисов: Все едно сега да отидете и да питате Мишо Миков какво мисли, или какво решение ще вземе по пенсионната реформа или за каквото и да било? Това правите в момента. Аз съм бил на 5-и юни, аз съм бил опозиция. Орешарски и тогава тройната коалиция бяха в пълната си мощ. Какво да кажа аз? Защо да дойде при мен?

Коритаров: Е, точно това Ви питам. Той каза ли ви .....

Борисов: Той дойде в чисто човешки план. Аз по никакъв начин нямаше как да му помогна. Чисто човешки план, защото беше съзнал, че има политика, има политически натиск и има място как да се води политика. Има една граница, която не бива да се прескача.

Коритаров: Тази идея....

Борисов: ...той го беше осъзнал това. Оттук-нататък нямам желание да интерпретирам кой какво е искал да каже.

Коритаров: Не "кой какво е искал да каже" Принципно.

Борисов: Националната служба за охрана ще настоя да поеме охраната му върне ли се в България, да излезе пред съда, да излезе където иска, да го пазят. Каквото има да разкаже срещу който има. Това не е моя тема. Аз четири години, в най-тежката финансово-икономическа криза съм наливал пари в тази банка, за да не падне.

Коритаров: Добре.

Борисов: Така както Станишев като премиер и Орешарски като финансов министър също в други банки наливаха. Както и ние сега наливаме, за да е стабилна банковата система.

Коритаров: Чакайте сега. Наливал сте пари, за да не падне означава ли това, че е можела да падне и докато бяхте премиер?

Борисов: Всяка банка може да падне.

Коритаров: Кои пари наливахте? Които бяха депозитите на държавни фирми?

Борисов: Точно така. Това имам предвид. По този начин се регулира. Дали една....когато портфейлът й е изтънен да я подпреш. Както в момента сме направили с две банки други.

Коритаров: В момента?

Борисов: Да.

Коритаров: Кои?

Борисов: Е. Има банков закон, който забранява да се говори. Но факт е, че със стотици милиони сме ги подпрели. И сега го казвам, да не стане след една година или някой да каже :“Ама тогава ГЕРБ помагала на някакви банки“ Това се прави във всички държави, от всички правителства, от всички премиери.

Коритаров: Как гледате на това принципно, че е трябвало да бъдат одържавени активите на банката и тя да бъде преструктурирана?

Борисов: Аз така щях да постъпя тогава, ако бях премиер. Ако има свързани лица и Цветан Василев е виновен, щях да го извикам или ДАНС  или съответно прокурорът да го извика. Да го задържи, ако е виновен, ако не е – да го пусне и банката да не се срути.

Коритаров: Имате ли спомен за консултациите, които провеждахте при президента Плевнелиев, ръководителите на политически сили във връзка с кризата в КТБ? Лятото миналата година?

Борисов: Те бяха няколко пъти.

Коритаров: Основната тема беше ли свързана с идея за одържавяване на КТБ?

Борисов: Господин  Коритаров, те бяха толкова арогантни, те бяха толкова сигурни, че ГЕРБ и аз няма да се върнем на власт, че въобща не се интересуваха.

Коритаров: Кои точно ?

Борисов: БСП, ДПС, АТАКА.Бяха безскрупулни и арогантни.

Коритаров: Нека да видим заглавната страница на един проект за закон, който така или иначе не е видял бял сват. Но той е много интересен, защото, нека да го покажем....

Борисов: Аз по ми е интересно да кажа какво сме направили сега.

Коритаров: Ще кажем. Ето, виждат нашите зрители проект : Закон за преструктуриране на КТБ. Въпросът ми е : Защо този проект, който е имал основна идея за одържавяване и преструктуриране на КТБ, не беше вкаран в Парламента, въпреки че е щял да има мнозинство формално между групите на ДПС и, както разбирам, на ГЕРБ?

Борисов: Да са го вкарали. Да са го вкарали. Да са го вкарали.

Коритаров: Вие щяхте ли да го подкрепите?

Борисов: Ама имаше си правителство, което и сега аз просто се учудвам на господин Василев, че споменава моето име и, че е дошъл в Банкя, а не казва къде се е срещал с Орешарски, със всичките тези хора. Ами ако извадите сайтовете ще видите, че Орешарски ходеше в къщата на господин Василев.Защо не ги казват тези работи, а искат пак аз, когато съм управляващ да нося отговорност. Затова благодарение на всички парламентарни групи променихме закона сега, вкарахме служебни синдици, които в момента развалят или би трябвало по-точно...

Коритаров: Консенсус.

Борисов: Абсолютен консенсус, за което им благодаря. На всички политически партии.

Коритаров: А защо тогава БСП и реформаторите, които са били извън парламентарна сила, не са дали подкрепа за нещо, което прилича...

Борисов: Чакайте, БСП беше управляваща мандатоносител

Коритаров: Именно мандатоносител. Но този проект е имал много рационални неща. Вие и групата на ДПС  правехте тогава и по принцип мнозинство.

Борисов: Не мога да знам какво са правили БСП тогава. Те лутаха, не знаеха какво правят, самите те нямаха никакво самочувствие да бъдат мандатоносител, защото тогава те бяха тежко побеждавани години наред. Нямаше самочувствие това правителство. Експериментът Орешарски донесе милиарди загуби на тази държава. Милиарди. Какво да ви кажа повече?

Коритаров: Намирахте ли опора, принципна и политическа опора още тогава в Реформаторския блок..?

Борисов: Те бяха извън Парламента, каква опора да намирам?

Коритаров: ...който, макар и като извънпарламентарна формация, развиваше и увеличаваше като някаква форма на гражданско влияние? И са били поканени на срещата при президента като извънпарламентарна сила,, за да подкрепят една идея за спасяване не банката, но не са го направили.

Борисов: Знаете ли, господин Коритаров, аз тогава задавах един такъв въпрос на Орешарски като премиер, но представете си аз съм сам опозиция, пред нас са Орешарски, Станишев, Местан, вътрешен министър Йовчев, Драго Стойнев, Мишо Миков, ееее, Гечев....Представете си ни просто като маса какво е...Йордан Цонев. Те се държаха абсолютно арогантно, защото властта във всичките им сфери беше тяхна. Аз го попитах само Орешарски знае ли какво е написал в пълномощното да предостави на Брюксел да преговаря с Русия за „ Южен поток“?  И той ми каза, че не го е чел.Питах го дали знае какво пише в договора. Има ли договор за „ Южен поток“, неустойки има ли? Той каза, че не го е чел. И аз тогава им казах: Ами следващия път вземете премиер, който може да чИте поне.“ Това им казах. От тук нататък всички разговори са безмислени. Те допуснаха всичко това да се случи, да се срути. След това едните търсят да хвърлят вина кой на Пеевски...

Коритаров: Той виновен ли е?

Борисов: За мен виновен е този, който упражнява властта.

Коритаров: Пеевски виновен ли е?

Борисов: Не виждам неговата вина. Ако е бил премиер, министър, какъвто и да е- да. Но не мога да кажа „Пеевски е виновен, защото Орешарски е спал или Чобанов е спал “ Ми тогава да ги привлекат като обвиняеми.

Коритаров: Е, нали внушението, особено на реформаторите е, че Пеевски владее цялата държава...

Борисов: Господин Коритаров, ни най-малко не искам да защитавам Пеевски. Че утре ще излезе - Борисов защити Пеевски. Не, не ме интересува Пеевски. Орешарски и Чобанов са властта. Другото е задкулисие.

Коритаров: Вие казахте, че не е виновен Пеевски.

Борисов: Ами той не подписва нищо. Един депутат.

Коритаров: Значи не е виновен?

Борисов: Ами депутатите в момента виновни ли са или аз съм виновен

Коритаров: Вие ли сте виновен?

Борисов: Ами аз съм виновен за всичко.След като съм премиер, значи нося отговорността. Министрите носят персоналната си отговорност. Като не ти върши работа един министър- сменяш.

Коритаров: Защо в парламента казахте: Какъв "модел Кой", какви 5 лева?“? Това митология ли е - моделът „Кой“?

Борисов: Ами мен ми омръзна да се опитват да прехвърлят вината,от реалната власт, която имат политическите сили върху друг. Омръзна ми. Не ми се слуша.

Коритаров: Това мит ли е?

Борисов: Аз не знам, ако в тази държава има един човек, който може задкулисно да ги управлява всичките тези, мен не може. Да излезе Орешарски и да каже защо е взимал тези решения? Кой му ги е диктувал? Стига толкова, вече ми омръзна. Всеки ден да отговаряш на „Кой“ , „Защо“ и „Как“.

Коритаров: С други думи, вие сте против митологизиране и създаване на изкуствени балони?

Борисов: Искам да кажа че, ако е имало каквато и да е  зависимост на ГЕРБ от някой друг, дали е Делян, дали е Драган, дали е Петкан- няма значение, ГЕРБ в опозиция щеше да живее спокойно. На нас ни говореха от трибуната как ще ни избият зъбките и как боли. 15 пъти са ме викали в прокуратурата. И не само мен. Сега се оплакват, че някои ги преглеждали. Взеха проби от олуците, дърветата ми броиха. Кое го е садил баща ми, кое аз? В двора.

Коритаров: А кой е отговорен за това? Орешарски като премиер?

Борисов: Ами Орешарски, разбира се. Кой е началник- Орешарски. И аз на Орешарски лично му го казах, бяхме на КНСБ на коктейл ни беше поканил Пламен Димитров, седнах и му казах:“Ей, това, което правиш, не ти прави чест.“

Коритаров: Господин премиер....

Борисов: Но историята го зачеркна, той го няма.

Коритаров: Тази криза около КТБ  и  това....

Борисов: С една дума, за да се прекъсне с това „Кой“, „Защо“, „Как“ и т.н ГЕРБ няма никаква зависимост от никой. Ние определяме нашата политика. Това, че държавата в момента е крехка поради тази разнопосоченост на политическите партии, че трябва да сме единни и да се събираме и да сме по-внимателни, не значи че всеки ден трябва да се говори едно и също. Отговорността е на този, който управлява. Мандатоносителят.

Коритаров: Това е легитимната позиция - институционална и конституционна.

Борисов: При мен няма друго. Извинявайте, че кашлям, ама съм болен.

Коритаров: Правя си инхалации, от които ми мина кашлицата- препоръчвам ги.

Борисов: Е, аз сутринта почвам от 7ч., какво ли не правих днеска, нема време за инхалации.

Коритаров: Въпросът в следното се свежда- тази криза около КТБ, второто действие, крие ли други рискове?

Борисов: Но пак да подчертая. Не съм казал, че Делян Пеевски не е виновен, а съм казал кой е виновен. За да няма заглавията в Медиапул утре. Не ме интересува физическите лица, дали е Пеевски, Драгаевски или Коритаров - няма значение. При мен...

Коритаров: Е, мене пък къде ме слагате да владея цялата държава?

Борисов: При мен има премиер, министри - това са виновниците. Това са виновниците. И господин Василев да бъде така добър да каже къде се е виждал с другите. При мен е дошъл вкъщи щот съм бил....с кого, кога, как....на кои дати, какво им е казал на тях, на управляващите.

Борисов: Самият факт, че Крим не се споменава, а говорим за минското споразумение, където госпожа Меркел, Оланд, съответно отидоха до Путин и стигнаха до минското споразумение това едно и се надявам да няма две.

Коритаров: Чакайте, господин Борисов, това е демагогия и лицемерие. Европейският съюз и НАТО застъпват ли принципа на ненарушимост на границите?

Борисов: Застъпват го.

Коритаров: Има ли споразумение от Хелзинки, което е валидно и се спазва в ОСС?

Борисов: Има.

Коритаров: И въобще светът. Е, как ще преглътне западният свят Крим?

Борисов: Как да го кажа. Не го е преглътнал, но се спираме само на минското споразумение.

Коритаров: Вие се шегувате сега.

Борисов: Ами то е факт.

Коритаров: Бъдете откровен. Наистина западът предаде ли Украйна на руснаците заради Крим?

Борисов: Напротив.

Коритаров: Е, как напротив? Взеха им територия. Все едно Румъния, давам този драстичен пример, да ни вземе южна Добруджа, щото  с аргумента, че тя ни е дадена със споразумение между Сталин, Хитлер и граф Чано ...

Борисов: То е обратно.

Коритаров: Как ще е обратно? Осми  ноември 40-та година къде отива Южна Добруджа?

Борисов: Е, отива при Румъния. Или къде?

Коритаров: Ха ха, господин Борисов....

Борисов: Ние не сме взели територия на никой

Коритаров: При последното Ви идване говорихме за история и тогава не се справихте със задачата закон за защита на нацията. Сега Ви питам осми ноември 40 година Крайовската спогодба какво регламентира за статута на Южна Добруджа?

Борисов: Не съм бил жив тогава.

Коритаров: Премиер е Георги Кьосеиванов на България.

Борисов: Не знам.

Коритаров: Е стига глупости, нали се учи по география?

Борисов: Не си го спомням. По добре, да не кажа някоя глупост.

Коритаров: Сега, господин Борисов, ако беше студентски изпит не септември , а не знам....

Борисов: Сега и аз мога да ви питам нещо, което вие няма да си спомните

Коритаров: Със сигурност няма да си спомня

Борисов: Ако е такъв изпитът и вие няма да го вземете.

Коритаров: Не, не, със сигурност вие ще ме скъсате по-лесно. Така, Крайовската спогодба е споразумение между нацистка Германия, Румъния, Съветския съюз, Молотов на Сталин и Царство България с премиер Георги Кьосеиванов за мирно предаване на Южна Добруджа на България.

Борисов: това става 40-та година. Азц се обърках за 46-та какво става после.

Коритаров: Какво става па 46-та?

Борисов: Давай нататък..

Коритаров: Става революция, преврат...Затова Ви поставям този пример. Значи това е същото като Румъния да каже по времето на нацизма, и по времето на споразумението Рибентроп- Молотов са им дали Южна Добруджа, сега си я искаме обратно. Същото е с Крим.

Борисов: Аргументите при тях е , че Хрушчов навремето е дал по такъв начин .

Коритаров: Питам Ви, има ли воля наистина, защото вие се събирате държавници. Вие сте човек с изключителен авторитет като премиер на България, като ходите по срещи не им ли казвате: Абе, господа, нарушен е фундаментален принцип, окупирана е територия. Санкциите не трябва да бъдат заради Източна Украйна и обосновани с минското споразумение, а трябва да продължават докато руснаците отстъпят Крим обратно на Украйна. Защото са им го взели.

Боорисов: Няма практика да се говори какво си говорим на съвета.

Коритаров: Такива нещо говорите ли си?

Борисов: Говорим си.

Коритаров: И какво казвате Вие?

Борисов: Че е добре да се постигне мир, защото губим от тези санкции, да не говорим, че хиляди хора гинат на ден.

Коритаров: Може ли да се постигне мир без да има морал? Може ли да има мир на основата на окупирана територия?

Борисов: За съжаление не навсякъде на света има истинска справедливост, каквато бихме искали

Коритаров: То това е брутална несправедливост.

Борисов: Ами на много места. В Сирия не е ли брутална несправедливост?

Коритаров: Чакайте, това е абсолютен аналог на Мюнхенското съглашение.

Борисов: Това е тема...

Коритаров: Мюнхенското съглашение, което какво прави? Судетската област....Добре.

Борисов: Не вярвам това да е  тема, която мога да разясня на вашите зрители или да им отговоря по какъвто и да е начин.

Коритаров: Добре. Това е по-демагогско отколкото е отношението на Реформаторсия блок днес, господин Борисов, към ГЕРБ? От една страна са в коалицията, от друга щяло  да има нещо фатално в местните избори. Провалиха ви в Сърница

Борисов: Е, Сърница не може да се гледа като модел. Там са роднини болшинството хора, а и, вижте, всяка партия си се явява. Аз съм спокоен в това отношение. Всяка партия, всяка организация, то затова има партии. Ще се явят. Каквито резултати покажат- такива.

Коритаров: Смущава ли Ви нещо в Реформаторския блок? Надежден партньор ли са?

Борисов: За мен са надежден партньор. С няколко от лидерите на партиите в Реформаторския блок сме в един кабинет. Работим ежедневно заедно. Госпожа Кунева, Лукарски, Ненчев, Москов.

Коритаров: Доволен ли сте от министъра на образованието- господин Танев?

Борисов: Старае се човекът да направи каквото може. По принцип на него му е трудно, защото това е една свера, в която ....

Коритаров: Няма ли по-добри?

Борисов: Е. На всеки пост има по-добри. Никой не се е родил най-добър.

Коритаров: Как става промяна. Примерно когато има коалиционно споразумение .....

Борисов: Професорът се справя.

Коритаров:.....ако някой министър не се справя, обвързан ли сте с коалиционното споразумение, да речем, да не предприемате сериозни стъпки, тъй като той е излъчен от коалиционна формация? В случая, да речем, от Реформаторския блок? Или са Ви казали: Вие си поемате отговорността. Ако Вие не сте доволен от даден министър, който не е на ГЕРБ,  какво става?

Борисов: Ако аз не съм доволен ще предложа и няма да работя с него.

Коритаров: На кого ще предложите? На партията?

Борисов: Ами ще се съберем с колегите, ние се събираме често, коментираме, в 90 процента от случаите се разбираме. Има някои нещо, които са спорни или всяка една от партиите си ги е поела.

Коритаров: Има ли такъв министър, който е по-скоро близо до това да не сте доволен от него и да обмисляте вариант за промяна?

Борисов: До местните избори не виждам смисъл да се променя нещо.

Коритаров: До местните? А след местните ще бъде по....

Борисов: Всеки ще даде дотогава максимума от себе си. Виждате пет, шест реформи вървят, те трябва да дадат резултат.

Коритаров: След няколко месеца България ще поеме председателството на ротационен принцип на Съвета на Европа. За вас тази организация важна ли е?

Борисов: 2018-та година?

Коритаров: Не, не, това е Европейският съюз. А Съветът  на Европа е друга организация.

Борисов: Какво за нея?

Коритаров: И след няколко месеца България ще поеме председателството на Съвета на Европа, а не на Европейския съюз