Газовите камери за избиването на евреите през Втората световна война са детайл от историята, за пореден път обяви днес Жан-Мари льо Пен, почетен председател на Националния фронт и баща на лидерката на крайнодесните националисти Марин льо Пен. Така той за пореден път оскверни паметта на жертвите на Холокоста и скандализира общественото мнение.

Не за първи път Льо Пен използва фашистка риторика. Още през 1987 година в интервю за в. "Монд" той разви тази теза. А през 1991 година бе осъден за тези думи на 1,1 милиона франка в полза на 11 организации, които подадоха жалба срещу него и го обявиха за расист и антисемит.

В нито един момент не съм съжалявал за тези мои думи, подчерта отново днес той по френски тв канал, предаде в. "Фигаро". Аз не съм казал, че 1 милион избити евреи са детайл от историята, а самите газови камери са детайл от Втората световна война, това е различно, опита се да се оправдае евродепутатът. Не съм говорил за броя на жертвите, а за системата, продължи той. В нашата партия има всякакви - последователи на Петен (френски генерал, който през Втората световна война сътрудничи с фашистите и създава т.нар. колаборационистки режим на Виши б.р.), и бивши комунисти, голисти, патриоти и последователи на идеята, че Алжир е френски, обяснява крайнодесният политик.