На 2 април 1860 година, Великден, в цариградската църква „Свети Стефан“ по време на службата епископ Иларион Макариополски не споменава името на Вселенския гръцки патриарх. Т.нар. Великденска акция е кулминационният момент в борбата за църковна независимост.

Църквата "Свети Стефан" в Цариград.

Вместо името на патриарха Иларион Макариополски произнася "всякое епископство православних". Фразата може да бъде произнесена само от предстоятел на автокефална църква. Вместо името на фанариота е произнесено това на султана.

Будителите откриват вратичка в канона още от Първото Българско царство, позволяваща да се произнесе името на самодържеца. По това време суверена на българските земи е османският султан. По този начин канонът е формално спазен и българските духовници не могат да бъдат обвинени в ерес, или отлъчени.

   Иларион Макариополски

Така Иларион Макариополски символично отхвърля властта на Патриаршията над българското паство. Великденската акция е предварително замислена от цариградските български църковни дейци и е отговор на неотстъпчивата позиция на Вселенската патриаршия към българските искания, проличала още на църковния събор през 1859-1869 година.

Акцията се посреща с небивал ентусиазъм от цариградските българи, както и от целия български народ. В много наши селища населението заставя духовните владици да се отрекат от Цариградската патриаршия и се обръща към Иларион Макариополски като към глава на Българската църква.

С Великденската акция българският църковен въпрос навлиза в решителната си фаза - борба за признаване на независима българска църква.

Нека видим в снимки какво още се е случило на 3 април по света през годините.

Снимки БГНЕС, Уикипедия и архив