Чисто статистически нарицателното Иванчо и Марийка е по-малко вероятно от комбинацията Георги и Марийка, защото това са двете най-популярните имена при двата пола в България. Но на коя дата имениците са най-много?

Клуб Z се разрови в базата данни на Националния статистически институт и установи, че първото място не е нито за Ивановден, нито за Васильовден, нито за Гергьовден или Никулден!

Данните към края на 2014 година категорично показват, че най-много хора в България черпят за имен ден на Цветница. В неделя имен ден имат 385 196 души у нас. Имената на цветя естествено са по-разпространени сред дамите. От всички именици на този ден 297 224 са представителките на нежния пол.

Любопитното е, че сред първите 10 по популярност имена, както при мъжете, така и сред жените няма произхождащи от названията на растения. Но както знаем "съединението прави силата". Като се съберат всички Теменужки, Виолетки, Ясенчовци и Яворовци се получава истински шампионски сбор. Всъщност имената, които празнуват на Цветница са повече от десетки. За някои от тях едва ли подозирате. Например Лора или Лаура идват от названието на лавровото дърво, познато на всеки кулинар като подправката дафинов лист. Така че тези две имена са аналог на родното Дафинка и празнуват заедно с нея.

На второ място по брой са празнуващите Ивановден. Те са 356 212. При това име няма кой знае колко вариации, но Иван е второто по популярност сред мъжете, а Иванка е №2 при дамите след Мария.

Третото място е за Стефановден. На втория ден след Рождество Христово празнуват 277 663 българи.

Четвърти по брой на черпещите за имен ден са празнуващите Архангеловден. На този празник имениците са 274 243. Ако това ви изненадва трябва само да видите колко много и то някои доста популярни имена празнуват на този ден: Ангел, Ангела, Алина, Ангелина, Ангелинка, Анжело, Анжела, Архангел, Гавраил, Гаврил, Емил, Емилия, Мила, Милко, Милка, Милан, Милен, Милена, Миленка, Михаил, Михаел, Михаела, Михаила, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радина, Радка, Радко, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рая, Руси, Серафим и други.

Чак след това идва Гергьовден. На 6 май имениците са 245 927. Те са предимно мъже, докато на Успение Богородично, шестият по брой на имениците, предимството е на дамите. Те са 196 180 от общо 214 439 празнуващи.

Над 200 000 именици има и на Никулден. Точният им брой е 202 130, с явно предимство на мъжките разновидности на светеца покровителстващ рибарите, банкерите и затворниците.

Осми по брой на имениците е Димитровден (177 908), който води символично на Петровден (177 206). Десетото място е за Йордановден, когато празнуващите са 154 408.