Тампа, Флорида – Хилъри Клинтън най-накрая обяви, че се хвърля в нова битка за Белия дом. Бившата първа дама на САЩ, която до 2013 г бе държавен секретар, сложи край на всички догадки. Стартът започна с разпространяване на видеоклип с дължина 2 минути и 18 секунди, който до болка напомня едновременшните седмични кинопрегледи, разпространявани в епохата на реалния социализъм. Записани са стремежите и проблемите на обикновени американци, а точно след половината се явява новата „супеуоман Хилъри“, която декларира, че иска да стане „шампион“ на икономиката в полза на средната класа. Клипът струва над половин милион долара, но веднага бе атакуван като евтина политическа реклама. Другата жена кандидат за президент, представителката на Републиканската партия Карли Форина, която е бивш шеф на „Хюлет Пакард“ отсече:

„Тя няма история на лидер, който вдъхва доверие. Хилъри не е жена за Белия дом“.

„Грандмама миа!“ е ироничното заглавие, избрано от Морин Дауд за статията й в „Ню Йорк таймс“. Дауд подлага на съмнение кандидатурата на г-жа Клинтън:

„Действай или умри ремонтирайки“ (имиджа) - с тези думи накратко журналистката характеризира усилията на Хилъри да се представи за скрит реформатор. Авторката с хапеща ирония препоръчва на Хилъри Клинтън, „щом е толкова искрено загрижена за обикновените американци, защо не им дари 2,5-те милирада долара, които се кани да похарчи в предизборната си кампания.“

Други политически наблюдатели пък гадаят дали, ако бъде избрана, Хилъри ще е в състояние да намери нов подход в управлението или това ще бъде „трети мандат на съпруга й, бившия президент Бил Клинтън“. Тя и без това никога не е крила, че е споделяла тежката корона на държавния глава, когато мъжът й бе господар на Белия дом.

„Не можех да си представя колко добър е Бил в това начинание, докато не го видях в действие“, заявила тя веднъж пред своя съветник Харолд Айкс.

„Нейната параноя, тайнственост, скандали и изчезване от сцената

след гафа с и-мейлите от времето, когато бе държавен секретар, вдъхновиха каскада от сравнения с Ричард Никсън“, писа Дауд, намеквайки за скандала „Уотъргейт“. Интересното е, че официалното включване на Хилъри в президентския маратон е прието много резервирано от Демократическата партия, към която принадлежи тя. Според британския „Гардиън“ политичеките кръгове от ляво вероятно са скептични за шансовете й да спечели номинацията за изборите през 2016 г. Кметът на Ню Йорк Бил Де Блазио заяви, че още не е готов да благослови кандидатурата на Хилъри преди да се запознае с нейната платформа.

И ако за тези от американците, които не я обичат, тя напомня на Лейди Макбет, Хилъри Клинтън даде да се разбере, че иска да изгради съвсем нов имидж за себе си, напомнящ любяща майка и съпруга. Нейната нова стратегия е да внуши, че е в състояние да слезе от своята елитарна кула от слонова кост и да се смеси с тълпата. Хилъри иска да говори тет-а-тет с колкото се може повече американци, за да почуства пулса на нацията. Началник-щабът на нейното войнство, политичекият ветеран от Вашингтон Джон Подеста, изстреля залпове от и-мейли до поддръжниците й, съобщавайки, че Хилъри заминава за Айова за срещи с избиратели. Това бе и тънко напомняне, че предстои решителна и скъпа надпревара и се очаква феновете й да бъдат по-щедри с даренията.

Симвилично месецът на розите - май - е избран за официален старт на втората битка

на Хилъри Клинтън за най-високия пост в САЩ.

Ако Подеста носи генералските пагони в лагера на Хилъри, истинският командващ всъщност е Бил Клинтън, който е суперспец във воденето на политически кампании и през 2012 г даде солидно рамо на Барак Обама при неговото преизбиране.

„Моята основна роля ще е да бъда неин съветник зад кулисите докато наближат изборите“, заяви Бил. Което обаче е най-важно - бившият президент притежава магичеката пръчица с голяма лекота да събира милиони долари за предизборната каса на жена си. Това му умение е и дар, и проклятие за Хилъри. През юни 2014 г по време на международното турне след публикуването на книгата й „Отговорни решения“, водещата на Ей Би Си Дайън Сойер я попита защо и двамата пилеят толкова време за скъпо платени речи. Хилъри Клинтън почти изохка:

„Ние бяхме напълно разорени“,

имайки предвид 13-те милиона долара дълг от неуспешната й конкуренция за Белия дом с Барак Обама през 2008 г. Тази неистина накара медиите да припомнят, че донорите опростиха целия борч на Хилъри Клинтън. Пресата освен това разпространи факта, че за около година и половина след като слезе от поста дипломат №1 на САЩ, Бил и Хилъри са успели да натрупат най-малко 5 милиона долара. Върху тази сума се прибави хонорарът от 14 милиона долара за силно рекламираните й мемоари. Републиканците я обвиниха тогава, че живее в небесата, откъсната от битието на обикновените американци.

Хилъри Клинтън без всякакво съмнение ще разполага с най-тежката артилерия

в битката за Белия дом, защото вероятно ще натрупа най-много пари. В месеците преди официалното обявяване на включването й в президентския маратон за 2016 г., в пресата бяха изсипани куп обвинения, че тя е получвала парични преводи от държави в Персийския залив, които се подозират, че са финансирали джихадистите от Ислямска държава. След това дойдоха пушечните изстрели във всички медии, свързани с нейното компютърно нехайство. Спецове заявиха, че докато е била държавен секретар и е използвала личните си и-мейл адреси, нейните комуникации вероятно са били шпионирани от много други държави.

Възрастни американци, видели не едни избори и взаимното замеряне с кал на кандидатите, предупреждават, че Хилъри Клинтън едва ли съзнава, че с встъпването в битката за Белия дом отваря вратите на ада. През следващите повече от 15 месеца до решителния ден, бившата първа дама на САЩ, която бе и шеф на дипломацията, ще бъде разглеждана под микроскоп.

В пресата се очаква да излязат нови неизвестни факти от политичекия и от личния й живот. В същото време ще бъдат припомнени отново скандалите, които тресяха семейство Клинтън от момента на влизането им в Белия дом през 1993 г и ги съпровождаха до последния им ден на „Пенсилвания авеню“ №1600 във Вашингтон. Отново ще бъде препитвана бившата скандална стажантка Моника Люински. Пак ще бъдат развети старите дантели на далаверите с недвижими имоти в Арканзас, влезли в историята като „гешефтът Уайтоуотър“. Със сигурност ще бъдат раздрънкани костите на бившия правен съветник в Белия дом Винс Фостър, който на 20 юли 1993 г бе намерен мъртъв с револвер в ръката във „Форт Марси парк“ във Вирджиния. Следователи изразиха тогава съмнение относно версията за самоубийство, защото оръжието в ръката му бе в много неестествено положение. Освен това Фостър бе човекът, който се оказа в центъра на гигантския скандал с прехвърлени от банка във Швейцария във „Фондацията за защита на детето“ във Вирджиния стотици милиони долари. Репортери, които нищеха аферата, установиха, че патрон на дружеството с идеална цел е Хилъри Клинтън. Хора от банковите кръгове без заобиколки нарекоха фондацията „касичката прасенце на Хилъри“.

Задълбочава се и разследването в Конгреса на САЩ на скандалите около нейните и-мейли. Ще продължи да се дискутира и противоречивата роля и ролята като държавен секретар по време на терористичната атака срещу консулството на САЩ в Бенгази на 11 септември 2012 г, Либия, при което бе убит посланика Крис Стивънс.

Може ли на фона на всичко това Хилъри Клинтън да спечели изборите и да стане първата жена президент на САЩ? Не би ме учудило ако на 20 януари 2017 г тя прекрачи прага на Белия дом и размаха ръка със знака на победата – съвсем в стила на стария Дик Никсън. Следвана от ухиления Бил, който ще се чуства чудесно като първи съпруг на САЩ. Големите бизнесмени в САЩ казват, че с пари може да се купят много неща, а с много пари може да се купи всичко.