Наш кореспондент

ТАМПА, ФЛОРИДА – Космическата сонда „Ню хорайзънс“ ще прелети край планетата Плутон на 14 юли т.г. след девет години полет, съобщи вчера НАСА. Апаратът е най-бързият земен пратеник в историята на астронавтиката и се движи със зашеметяващата скорост от 62 хиляди км в час.  Автоматичната станция досега е изминала 5 милиарда и сто милиона км в своята мисия да изследва границата на Слънчевата система. Радиосигналите, които сондата изпраща към Земята пътуват цели 4,5 часа докато долетят до нас със скоростта на светлината.

Учени от НАСА съобщиха, че засега „Ню хорайзънс“ се справя добре със задачите. Те обясниха, че при голямата скорост, с която лети апаратът дори миниатюрните комически частици, с които се сблъсква нанасят сериозни повреди на корпуса му.

„Трябваше да намерим решение на този проблем по съвсем земен начин. Облякохме робота в специална ризница, устойчива на куршуми като тези дето носят нашите войници в Афганистан. Цялата сонда е обшита с кевлар, който я пази от сблъсъка с космическите песъчинки “, заяви по телевизията на НАСА един от ръководителите на проекта Алън Стърн.  

Намиращият се на края на Слънчевата система Плутон е загадъчна планета, която бе открита през 1930 г. от английския астроном Клайв Томбо. Той има атмосфера от азот и метан, а температурата на повърхността му е минус 230 градуса по Целзий. Плутон е толкова далече от Земята, че от него Слънцето се вижда като мъничка, но ярка светеща точка. Въпреки, че е със свръхстудена повърхност учените предполагат, че под нея има течен океан.  

Плутон има пет луни, които носят имена от гръцката митология: Чарон, Стикс, Никс, Керберос и Хидра. Астрономите имат оскъдна информация за тях и нямат дори идея как са попаднали в орбита около ледената планета. Затова специалистите очакват с нетърпение юли, когато „Ню хорайзънс“ ще се плъзне край естествените спътници и ще профучи край Плутон на разстояние от 10 540 км и на 29 000 км от Чарон. Рандевуто ще бъде кратко, но въпреки това притеглянето на Плутон ще забави сондата, без да може да я задържи в орбита. Независимо, че само ще прелети през района „Ню хорайзънс“ е въоръжена с модерна апаратура, която ще й позволи изключително бързо да сканира далечната планета и нейните естествени спътници.  

„Ще можем да направим стотици хиляди снимки и спектрални изследвания на Плутон и луните му“, смята Стърн. „В действителност космическият посланик ще събере толкова много информация, че нейното излъчване до Земята ще продължи до 2016 г.“, обяснява ученият.  В момента астрономите не могат да попълнят дори една страница с това, което е известно за далечната планета. Когато сондата изпрати своите изследвания те ще са в състояние да напишат книги за Плутон. „Вече започнахме да изследваме информацията, която постъпва. Засега изненади няма, но съм сигурен, че ще има поне няколко сюрприза с приближаването до края на Слънчевата система“, гадае Стърн.  Астрономите са открили няколко планети джуджета, което ги навежда на мисълта, че в периферията на нашата система се крие супер Земя.     

След срещата с Плутон „Ню хорайзънс“ ще продължи към пояса на Кайпър, район със сковани в лед скали и астероиди, който бележи външната част на Слънчевата система и със сигурност ще прелети край друга малка планета, която тепърва трябва да бъде набелязана.  Познанията ни за тази невероятно отдалечена област на нашата система ще бъдат обогатени.  В памет на откривателя на Плутон Томбо и изпълнявайки посмъртното му желание НАСА е поставила на борда на сондата малък контейнер с част от праха на астронома. След два и половина месеца мечтата на Клайв Томбо ще се сбъдне и частици от него ще посетят зоната, която го направи прочут. 

„Ню хорайзънс“ има  и друга важна мисия. Да поправи голяма грешка, която е била допусната и е срам за астрономията. Докато сондата продължаваше космическия си маратон на учените им хрумна каприза да променят статута на Плутон и да го обявят, че не е планета. Той е прекалено сходен с другите ледени тела в Слънчевата система и затова не може да бъде класифициран като „нормалните планети“, с усмивка разказва ученият от НАСА. Стърн смята, че решението е антинаучно.

„Астрономите откриха още няколко други тела като Плутон и Международния астрофизичен съюз реши – или ще ги наричаме планети или ще ги разжалваме“, посочва Алън Стърн. Той смята, че колегите му се ръководели от опасението, че списъкът на телата от Слънчевата система щял да стане прекалено дълъг и учениците нямало да могат да го научат наизуст. „Това е направо възмутителен аргумент. Ние трябва да се отнасяме равноправно към всички планети. Затова смятам, че Плутон принадлежи на тяхното семейство и мисията на „Ню хорайзънс“ ще помогне да зачеркнем тази досадна грешка“, заключава Стърн.