Какво комбинира еко-отопление и сървър в облака в собствения ви дом? Творението на холандската компания Nerdalize - cloud-сървър в хола на мястото на радиатора.

Най-голямото перо за поддържането на един сървър винаги е било охлаждането - ако на домашният ви компютър му стигат едно-две вентилаторчета, далеч по-мощните и многобройни процесори в сървъра се нуждаят от големи охладителни системи, които дърпат ток колкото най-мощните климатици.

Холандците от Nerdalize обаче са видяли този процес в същината му - той си е хабене както на топлина, така и на електричесво. Как може да се употребява едната енергия, и да не се хаби другата?

Много просто - превръщаш сървърът в радиатор. Закачащ се на стена и на вид досущ като модерните електрически нагреватели. Но топлината, която генерира, е просто страничен ефект на изчислителната му работа.

Но предимството не е просто в това да си резнете "топлото" и да се сдобиете с нов сървър. Nerdalize твърдят, че техните машини осигуряват и по-ниски изчислителни разходи в разпределения облак, тъй като се заобикалят разходите за централизиран център за данни. Цената според тях ще спадне с до 55% спрямо други решения.

Освен за изцяло лична употреба, компанията смята да служи и като посредник между хора, които искат еко-отопление, и такива, които искат по-евтини сървъри. Например - близкият до вас (не че има значение разстоянието) институт иска да разшири изчислителната си мощ с няколко облачни сървъра. Вие си купувате радиатора, и получавате безплатно отопление. А институтът поема разходите за електроенергия на сървъра и получава по-евтина изчислителна облачна машина.

За жалост, за момента Nerdalize осъществяват тестове само в Холандия в партньорство с местния енергодоставчик Eneco. Десетки домове ще тестват технологията до края на годината. И може би догодина ще можем да махнем грозните съветски радиатори и да се топлим на сървър.