Една от съставките на марихуаната може да помогне на пациенти с епилепсия, които имат особено тежки гърчове, установи ново изследване. Съобщението е на Американската академия по неврология. Прием на екстракт от съединението в канабиса канабидиол само за няколко месеца намалява сериозно пристъпите на страдащите от неврологичното заболяване.

В канабиса има около 85 канабиноида - вещества, на които реагират канабиноидните рецептори в мозъка, свързани с апетита, усещането за болка, настроението и паметта. Най-известен и с най-високо съдържание в повечето сортове е THC - тетрохидроканабинола, който всъщност "напушва" употребяващите растението.

Канабидиол, вторият канабиноид с най-високо съдържание, изглежда, смекчава психоактивното действие на ТНС. Но освен това той има антиоксидантен и противовъзпалителен ефект, който според по-ранни изследвания може да облекчи страдащите от множествена склероза и болестта на Крон.

Новото изследване обаче разкрива още една употреба. То е проведено при 137 пациенти, на средна възраст 11 години, страдащи от епилепсия и с пристъпи, които не могат да бъдат удържани от стандартните медикаменти. Всеки от тях получавал канабидиол в течна форма ежедневно. След 12 седмици средният брой на пристъпите спаднал почти наполовина.

До една пета от пациентите са се оплакали от диария, сънливост, умора или загуба на апетит, а 12 души са спрели приема заради странични ефекти. Пълните резултати ще бъдат съобщени на 22 април по време на среща на Американската академия по неврология от водещия изследовател Орин Девински от Медицинския център Ленгуан към Нюйоркския университет.

Според Девински, сега канабидиолът трябва да се тества успоредно с плацебо при пациентите с най-тежките, инвалидизиращи пристъпи.

С облекчаването на законите срещу медицинската марихуана и тази за свободна употреба все повече големи фармацевтични компании са склонни да финансират подобни изследвания.