Министърът на отбраната в служебния кабинет „Близнашки“ Велизар Шаламанов твърди, че „информационно Министерството на отбраната е „пробито“ и в Министерството на външните работи е дори по-лошо“. Това става в интервю за книгата на Иво Инджев „Течна дружба 3 – Руските хибридни войни“.

Това е тежък проблем за националната сигурност на държавата ни и за доверието на нашите съюзници. Ако този проблем не се преодолее, ще трябва да се признаем за държава с ограничен суверенитет. Отговорност за това по чл. 105 от конституцията носи Министерският съвет, а не отделен министър. При ограничен суверенитет всичко друго в държавата е под въпрос, включително и чуждите инвестиции“, коментира Шаламанов.

По времето на бившия военен министър, който днес работи в Северноатлантическия алианс в Брюксел, бе изработена „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана“. Първоначално публикуваният вариант съдържаше констатацията за руска хибридна война срещу България, но след острите реакции този текст отпадна. Официална Москва обаче не е реагира.

Русия не ни смята за държава и ни показва това по такъв начин. По-точно Москва ни „води“ за държава, която не е суверенна. Ето защо има навика да реагира по въпроси, свързани с България, през български субекти“, казва в интервюто служебният министър на отбраната.

Велизар Шаламанов казва още, че Министерството на външните работи не е помагало в изработването на „Визия 2020“.

По-скоро бойкотираше. Документът беше подготвен въпреки съпротивата на външното министерство.“

На въпроса на Иво Инджев дали е вярна информацията, след появата на „Визия 2020“ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се е обадил по телефона на премиера Георги Близнашки и настоятелно е поискал да се премахне от документа констатацията за руската хибридна информационна война в България, Шаламанов отговаря:

Без коментар.“

Той споделя още, че не е получил покана от Бойко Борисов да остане в правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок.

Не, не ми е предлагал. Може би щях да приема, макар че, честно казано, предпочитам работата си в НАТО.“

Велизар Шаламанов формулира целта на хибридната война така - „да не поставяме въпроса за тази намеса“. И си спомня, че през 1999-2000 Русия „разреши“ българската кандидатура за НАТО.