Управлението на Бойко Борисов по време на втория му премиерски мандат е по-добро в сравнение с първия между 2009 и 2013 година. Такава е оценката на 36% от българските избиратели, показва национално представително проучване на Exacta Research Group, проведено между 1 и 9 април. По домовете си са интервюирани 1000 души в 88 населени места.

Една пета от запитаните оценяват сегашното управление на Борисов като по-слабо от предишното, но повечето хора – 43%, нямат мнение по въпроса.

„Този резултат се дължи най-вече на мнението, че Борисов през този мандат е по-толерантен и диалогичен, че е по-опитен, медийно по-обран и сдържан. Добре се възприема отварянето на ГЕРБ към повече коалиционни партньори. Общественото мнение реагира позитивно и на преоценката на управленските приоритети от първия мандат. Подчертано добре се приемат усилията в сферите на социалната политика, здравеопазването и борбата с корупцията“, коментира директорката на „Екзакта“ Лидия Йорданова.

Одобрението за работата на правителството е устойчива – 31% през март и 32% през април. Неодобрението също остава устойчиво по-високо от одобрението – 54%. Личният рейтинг на премиера Бойко Борисов е 44%, почти колкото и неодобрението - 45%.

На върха на рейтингите и в това изследване няма изненади:

Лиляна Павлова – 53%

Петър Москов – 49%

Ивайло Калфин – 43%

Най-одобряваният български политик остава кметицата на София Йорданка Фандъкова с 64%. Толкова е и неодобрението към президента Росен Плевнелиев – 63%, който е харесван от три пъти по-малко хора – 22%.

Ако изборите бяха днес, в Народното събрание ще попаднат същите партии с едно изключение - „България без цензура“. Вчера „Алфа рисърч“ публикува своето изследване, което показва близки данни. ГЕРБ остава на първо място с поне два пъти повече подкрепа от БСП, която се приближава повече до третия – ДПС.

Реформаторският блок остава на четвърта позиция, а Патриотичният фронт – на пета. Партията на Николай Бареков на практика е изчезнала.

"След конгреса на БСП регистрираме минимално покачване на електората на тази партия с 1%. Без промяна, обаче остава рейтингът на одобрение на Михаил Миков – 16%. Общественото доверие към лидера на БСП е по-слабо от това, което регистрираме за други леви политици като Мая Манолова, Корнелия Нинова, Георги Кадиев и Янаки Стоилов", коментира Йорданова.

Изследването е тествало и новооснованата партия на Велизар Енчев „Българска пролет”. През април той е одобряван от 15% от българите. Интерес към формацията му проявяват най-често привърженици на Атака, на БСП и на АБВ.