Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) преди ден обяви резултатите от анкетите сред германските инвеститори у нас за бизнес климата в страната. Данните показаха, че основните проблеми пред предприемачите са свързани с образованието, правосъдната система и корупцията. Оказа се, че данните от пролетта на 2015 година по нищо не се различават от тези от март 2014 г. когато управляваше кабинета на Пламен Орешарски. За това как да тълкуваме данните от анкетите разговаряме с д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК.

- Г-н Василев, сега има ново правителство, а обикновено когато е така бизнесът тръгва с по-позитивна нагласа. Мислите ли, че този факт е калкулиран от германските инвеститори в България в анкетите на вашата камара?

- Мисля, че основната част от отговорите на членовете на камарата са базирани на впечатления от миналата година. Действително всяко ново правителство е едно ново начало и е нормално то да бъде посрещнато позитивно, ако действително си решим "домашното". Говоря за това да се случат реформите в съдебната система, образованието и здравеопазването. Веднага когато дадем такива сигнали навън, ще настъпи промяна. Така че топката е в нашата половина - да правим това, което трябва да правим. В момента от нас се очакват положителните сигнали.

- Какво е обяснението на отлива на германски инвестиции от България. Напоследък няколко сериозни компании напуснаха страната. Сега говорим за "Била", но преди време "Е.он" също си тръгна.

- И не само те. Групата ВАЦ също напусна България.

- И защо е така?

- През миналата година германски инвестиции за 275 млн. евро са напуснали България според данните на БНБ. Това ни изненада, защото досега винаги бяхме на плюс. За пръв път през 2011 г. имахме минус от 54 милиона, а сига вече числото е толкова голямо. Такова нещо никога не е имало, което е тревожно. Една от причините вероятно е липсата на германски държавни гаранции, които бяха спрени от 2009 г. Друга причина може би са турболенциите в България в политическо и социално отношение.

Не можем обаче да си затваряме очите затова, че в сектор Енергетика има доста оттегляния. Знаете, имаше масова психоза по фотоволтаиците, вятърните паркове и други. Те просто пресъхнаха и това е нормално. Едва ли в тази сфера можем да очакваме нещо позитивно в близко бъдеще да се случи. Ние сами дръпнахме ръчната спирачка и няма как да дойдат инвеститори.

Причините са комплексни за отлива на инвестиции.

- Какъв е основният извод от анкетите на ГБИТК?

- Той е ясен и не е от сега. Проблемите са дефинирани отдавна от бизнеса. Просто е крайно време да започнат реформите в правосъдната система и образованието. Иначе няма как да очакваме сериозен ръст на интереса на инвеститорите към България.