От нула лева членски внос преди по-малко от пет години години до 1,3 милиона днес. С този внушителен успех сред електората може да се похвали "Атака". Стига сумата да не се разминаваше драстично с реалния брой гласове, които партията спечели на последния парламентарен вот.

Въпросното разминаване ще бъде обект на проверка от Сметната палата в рамките на плановите проверки, които се правят на всички партии след подаването на годишните им отчети. Такава заявка даде в студиото на Нова тв председателят на държавния одитен орган Цветан Цветков. 

По думите му при 148 262 гласа, подадени за формацията на Волен Сидеров на вота за парламент миналия октомври, в действителност е странно, че "Атака" е събрала членски внос от над един милион лева, както е отразено в декларацията на партията за 2014 г. При членски внос от 2 лева, излиза, че "Атака" трябва да има поне 650 000 регистрирани членове.

Цветков направи кратък преглед на "лептата" на атакистите за изминалите няколко години. Преди три години членският внос за партията е бил 0 лева, преди две - 90 000 лева (всъщност са малко над 150 000 лева - б.р.), а преди една - над 300 000 лева

"Или е нараснал членският внос, или една малка част от членовете на "Атака" са гласували за нея, или има нещо друго", обобщи шефът на Сметната палата

Той направи уговорката, че размерът на членския внос си е решение на дадената партия и е записан в устава й. Не е изключено обаче някои членове да плащат повече от други. 

По казуса "България без цензура", която може да остане без държавна субсидия заради забавяне на подаването на списъка с дарителите си, както и по последвалите обвинения на лидера й Николай Бареков, че Палатата "гилотинирала" ББЦ, Цветков коментира:

"Не гилотинираме никого. ББЦ не е подала в срок декларацията си за дарители. Представили са ги по-късно. Първоначално са представили списък с лица без всички реквизити. Сметната палата няма правомощия да спира субсидии на партии, а само подава информация до финансовия министър. Той е този, който взима решенията".

От думите на шефа на Палатата стана ясно и, че "Цензурата" отново е с най-много дарители. Но пък и те като субсидията на "Атака" рязко са набъбнали.

"Първоначално са посочили 524 дарители, а след официалното представяне са станали над 800", посочи председателят на Сметната палата.

Предсттои проверка на и на ББЦ - на приходите, разходите, дарителите й и законосъобразни ли са приходите спрямо разходите.