Китайското правителство планира въвеждането на национална електронна система, която да оценява всеки от 1,3 милиарда жители на Поднебесното царство според поведението им в обществото, разказва холандският de Volkskrant

"Социалната кредитна система" ще поставя на всеки рейтинг според много критерии - от финансовото им състояние, през наличието или липсата на досие, до поведението им онлайн. Планира се от 2020 г всеки да има към личната си карта втори документ, на който ще се съдържа тази информация.

Регулациите всъщност бяха обявени като идея още миналата година, но почти никой в Китай или другаде по света не обърна внимание на тях. Тази седмица обаче Рожие Креемерс, белгийски специалист по Китай, работеш в Оксфорд, публикува подробен превод на проекта за "Социалната кредитна система", който разкрива много притеснителни детайли.

"С помощта на най-новите интернет технологии правителството иска да наблюдава всеки индивидуално," казва Креемерс пред de Volkskrant.

Той сравнява системата с подобна, съществувала в бившата ГДР, но подчертава, че има ключова разлика:

"Целта на източногерманците беше ограничена в това да спрат евентуален бунт срещу режима. Китайската цел е далеч по-амбициозна - те искат да създадат един нов гражданин."

Оценките няма да са само върху обективни данни като финансовото положение или престъпността, но и морала. 

"Това е целенасочен опит на правителството да окуражава сред гражданите си "основни социалистически ценности", като патриотизъм, уважаване към възрастните, усиления труд и избягванего на екстравагантно консуматорство," разказва още Креемерс.

Лоша оценка може да означава, че няма да те вземат на определени работни места и че губиш шансовете да получиш кредит за стартиране на бизнес или ипотека за нов дом. 

"Определени професии на пазара на труда ще са достъпни с достатъчно висок социален кредит," допълна специалистът.

Шведският специалист по китайския интернет Йохан Лагерквист също смята системата за много амбициозна и не е уверен, че тя в действителност може да бъде реализирана в тези срокове. Според него зависи обаче и колко усилия правителството реши да вложи в проекта.

"Това е системата за следене на клиентите на Амазон, но с Оруелски политически привкус,"  смята той. 

Даниела Стокман, политолог и експерт по Китай от Университета Лайдън пък смята, че местните интернет гиганти ще са колебливи и дори биха се възпротивили да дават данните си на правителството толкова свободно. Креемерс обаче смята, че "Алибаба", "Байду" и "Тенсент", най-големите китайски интернет бизнеси, "работят в симбиоза с правителството".

Интернет фирмите определено проявяват интерес към идеята. Аnt Financial, дъщерна фирма на онлайн магазина"Алибаба", наскоро добави към разплащателната си апликация за смартфони опцията да бъдеш оценен на скала от 350 до 950 точки. Това не зависи само от консуматорските ти навици, но и от хобитата ти и приятелите ти. Ако много от близките ти са с нисък рейтинг и твоят ще падне. Ако си купуваш повече компютърни игри, също. Ако обаче харчиш редовно за памперси, системата те оценява като по-надежден и с повече точки.

В китайската преса, разбира се, за системата се пише малко и ограничено. Там тя е представена като наблягаща основно на финансовата оценка. Но Креемерс цитира преведения от него текст:

"Когато поведението на хората не зависи от морала им, трябва да бъде създадена система, която да ограничи действията им. Затова е време за "Социалната кредитна система", която покрива четири важни области - политика, бизнес, общество и справедливост."

Холандското издание е успяло да намери и работещ по проекта - професорката Уанг Шукин, която е заявила, че финансовата част от системата е практически готова. Според нея без такъв механизъм бизнесът в Китай би бил твърде рисков, тъй като близо половината от писмените договори не се спазват.

Тя вижда нефинансовите фактори в системата като бонус:

"Поведението на мнозинството се определя от света на мислите им. Човек, който вярва в основните социалистически ценности, се държи по-добре".

Майкъл Фертик, един от пионерите в менажирането на онлайн репутацията, не е изненадан от новия проект:

"Определено изглежда толкова Оруелско, колкото могат да са кошмарите ни. От друга страна, сигурно е и сравнително очаквана еволюция на оценяването на гражданите, които Комунистическата партия практикува от години."