Въпреки че разпределението на квотите в редовия състав на новата Централна избирателна комисия е в ръцете на президента Росен Плевнелиев, днес той излезе с позиция, с която призовава спорещите БСП и ГЕРБ да се разберат.

Както Клуб Z писа, двете най-големи партии в Народното събрание не могат да се разберат кой колко членове да има право да вкара в новия изборен орган. Причината е, че пресмятат квотите по различна методика.

Така от БСП смятат, че разпределението трябва да е 6 души за ГЕРБ, 6 за БСП, 3-ма за ДПС, 2-ма за "Атака" и по един за НДСВ и "Синята коалиция" ("Реформаторският блок"). От ГЕРБ, като партията с най-много спечелени гласове и респективно мандати настояват сметките да са 7 души за тях, 6 за БСП, по двама души за ДПС и за "Атака" и по един за извънпарламентарните бивши царисти и реформатори.

Указ за назначаването на 15-членния състав на ЦИК обаче издава президентът и в момента топката е в полето на неговите юристи - какво да е разпределението на квотите. В същото време Плевнелиев призовава спорещите страни да решат сами, тъй като дрязгите създавали впечатление за партийни назначения и договорки за новата изборна администрация.

"Държавният глава счита, че спорът около това кой да излъчи един от членовете на ЦИК в никакъв случай не помага за това обществото да възприеме ЦИК като надпартиен експертен орган и в крайна сметка не работи за засилване на общественото доверие. Много е важно парламентарно представените партии и коалиции да не задълбочават този спор, защото това ще даде един много лош сигнал към българските граждани и ще постави под съмнение началото на дейността на ЦИК", се посочва в позицията на държавния глава.

"Президентът Росен Плевнелиев е уверен в това, че правилният подход е партиите да се обединят и да предложат кандидат, излъчен от неправителствените организации, който има експертиза и се ползва с  обществена подкрепа", допъват от "Дондуков" 2, визирайки председателя на бъдещата ЦИК.

За председатели са номинирани Ивилина Алексиева и Маргарита Златарева - първата номинация е на БСП, предложена и от граждански организации, втората - на ГЕРБ.

Битката за разпределението на квотите е заради факта, че решенията в ЦИК се взимат с 2/3. Или с гласовете на 13 души от общо 19.