Правителството обяви за приоритетен проекта на "Мадар Юръп" АД за изграждане на огромен ваканционен комплекс на брега в община Бяла, област Варна. Природозащитници припомниха, че става дума за скандалния проект за застрояване на местността Карадере, който не бе реализиран заради началото на кризата. Довечера в 18 часа пред Министерския съвет се организира протест. По този повод потърсихме председателя на управителния съвет на "Зелени Балкани" Тома Белев.

Кога научихте за възраждането на това намерение?

Беше се чуло преди време, че инвеститорът кандидатства за сертификат Клас А и информационната служба на Министерския съвет разпространи вчера съобщение, с което се оказа, че това е вярно – сключили са меморандум и им е връчен подобен сертификат.

Как правите връзката между този проект, за който няма почти никаква информация, и предишния?

Това са компании, които са свързани. Повечето са офшорни фирми, регистрирани в Джърси, Британските вирджински острови и т.н. Като прочетете Великобритания, да знаете, че става дума за офшорните й зони. Това е единствената възможност да се реализират подобни проекти. Така беше и през 2007 г., когато по случая работи ателието на архитекта Норман Фостър и братът на Сергей Станишев – Георги.

Става въпрос за около 1600 дка, от които, доколкото знаем, 700 дка са обект на заменки по реда на Закона за горите и върху тях не може строи. Чисто теоретично останалите 900 дка със сигурност могат да се застроят, въпреки че няма екологична оценка и оценка за съвместимост с Натура 2000.

В съобщението на Министерския съвет (МС) пише, че инвестицията е от 100 млн.лв., което е по-малко от обявените суми преди години?

Да, защото подобни проекти се правят на етапи. Това разбрахме още миналата година, когато се заговори отново за този проект – става дума за различни етапи. Старият проект беше за около 6 хиляди къщи и за 6 големи петзвездни комплекса. Сега вероятно става въпрос просто за етап от целия проект. Тогава първият етап беше планиран за 2 хиляди къщи и 4 хотелски комплекса.

Към момента обаче не знаем дали е точно така.

И затова правителството трябва ясно да уведоми обществото какво точно е подписало и какво точно включва този проект. За да получиш такъв сертификат, трябва да направиш много подробна обосновка, да си покажеш финансовите източници, да депозираш едни суми в банката. Т.е. трябва да има много повече информация.

Това, което се вижда в публичните регистри, е, че до към края на 2013 г. тази фирма е имала 1-2 човека на работа.

Кои са проблемите, според вас, в тази история?

Първо, става дума за един много стар проблем – Законът за насърчаване на инвестициите поощрява желания за инвестиции, които не са екологично оценявани. В момента няма нито такава оценка, нито оценка за съвместимост, не се знае дали изобщо този проект би могъл да се случи, но му връчват един сертификат за инвеститор Клас 1,2 или т.н., той започва да сключва някакви сделки, а правителството ангажира чиновници да помагат. Това е сериозен проблем. Когато си сериозен инвеститор, ти трябва предварително да направиш екологични оценки, за да знаеш дали твоята инвестиция изобщо е допустима.

Второ, отново се поощряват инвестиционни проекти, които нищо не носят за обществото. Ще построят 2 хиляди къщи, които ще продадат на британци, ирландци или руснаци, ще има една временна работна ръка, но приключването на строителството работните места изчезват.

Трето, нежеланието да се действа в рамките на ограниченията на Европейската екологична мрежа Натура 2000. В края на предишния парламента групата на БСП внесе предложение да се забрани строителството в тези зони, докато се обявят заповедите за Натура. Т.е. първо да имаме заповедта и да е ясно какви са ограниченията, чак тогава да се насърчават инвеститори. Ето, дойде ново управление и нищо не се е променило. Продължава да няма вече 9 месеца нито една заповед за обявяване на защитена зона, но същевременно се поощряват инвестиции в такива зони.

Как ви изглежда поведението на БСП – предлага едно преди година, а сега тяхното правителство прави точно обратното?

Нека припомня, че има и решение на парламента от юни месец, което задължава изпълнителната власт да предприеме стъпки за обявяване на Национален парк „Българско черноморие“, който включва територията и на Карадере. Същевременно виждаме едно съвсем друго действие от страна на МС. Явно е, че има разминаване между политическата воля и изпълнителната власт и това не е добре за никой от нас.

Ако политиците не изпълняват задълженията си и постоянно се оправдават с други политически сили, с които са в коалиция или с изпълнителната власт, няма как да контролираме тяхната работа.

Как си обяснявате тогава случилото се?

За мен това е опит едни имоти да променят собствеността си, макар че не е ясно дали върху тях може да се строи. Според мен този опит ще е неуспешен, защото подобен тип сделки се създават под условие – т.е. ти купуваш едни големи имоти за едни големи пазарни цени, но плащането се случва, само ако успееш да реализираш своето намерение в рамките примерно на една година. Ако не успееш, финансовите потоци тръгват наобратно. За мен става дума за спекулация с недвижими имоти. 

Клуб Z търси и други гледни точки по темата