В последните дни депутатите в парламента изведнъж се присетиха за Изборния кодекс. И дори оповестиха свои предложения за промени в него. Най-актвни са от Патриотичния фронт, чието основно искане е да се въведе задължително гласуване. От ДПС използваха повода, за да актуализират темата за отпадане на забраната за агитация на майчин език. Дори отделни депутати от ГЕРБ решиха да се упражнят върху Изборния кодекс и предложиха да се даде право на 16-годишните да гласуват.

Дискисуята по посочените въпроси върви отдавна и аргументите "за" и "против" са се чували неведнъж. В настоящия момент обаче по-важният въпрос е не какви да са промените в кодекса, а дали изобщо да има такива.

До местните избори останаха само няколко месеца. Ако сега се тръгне към изборни промени, ще се върне обичайната практика те да се правят в 12 без 5. Трябва да се признае, че в последните два мандата депутатите се стараят да скъсат с тази вредна тяхна привичка от миналото.

Има един по-важен аргумент обаче. С всичките му кусури, настоящият изборен кодекс, известен като кодексът "Манолова", е най-доброто изборно законодателство, което сме имали. В миналия мандат, притиснати от масовите протести срещу себе си, от БСП направиха някои сериозни отстъпки и дадоха реална власт в ръцете на избирателите. Има какво да се желае, разбира се. Но все пак за пръв път избирателите имат право на преференциално гласуване, при това съчетано с интегрална бюлетина.

Ако има нови промени в кодекса, особено в последните месеци преди изборите, вероятността да бъде направена крачка назад, а не напред, е много голяма. И признаци за това вече има. В проекта на Патриотичния фронт, ей така, между другото, покрай задължителното гласуване има и текст, който повишава прага на преференциите за избор на общински съветници. Според кодекса сега той е 7%.

Докато се приемаше кодексът "Манолова", преференциалният вот за общински съветници мина много трудно. Основният аргумент бе, че в по-малки общини размествания в листата ще стават много лесно, с по няколкостотин гласа.

Подобни опасения имаше и за преференциалния вот за депутати и евродепутати. Те обаче сработиха и се видя, че преференциалното гласуване е възможност, от която много избиратели искат да се възползват. Добре би било да се види как ще сработи този вот и на местни избори и чак след това да се мисли за промени.

А за изборното законодателство като цяло би било най-добре ако се реализира идеята за референдум по темата. ГЕРБ твърдят, че искат това да се случи заедно с местния вот, но засега няма конкретни стъпки в тази насока.

Ето защо ще е най-добре депутатите, особено някои от тях, да охладят ентусиазма си и да се въздържат от промени в кодекса. Вече 25 години изборното законодателство се променя най-вече на парче и с оглед конюнктурата. Резултатите ги виждаме всички и те не са обнадеждаващи. Евентуален референдум би бил добро начало за изработване на цялостна концепция за изборно закондателство, съобразена най-вече с нуждите на избирателите, а не на политиците.