Германският посланик в Делхи Михаел Щайнер (65 г.) се вживя в ролята на звезда от нашумелия индийски филм ”Живей и не мисли за утре”, сниман през 2003 г., но гледан и до днес.

Той е един от най-успешните филми на Боливуд – популярно наименование на индийската филмова индустрия по аналогия с Холивуд.

Става въпрос за 6-минутен клип, продуциран от самия дипломат номер 1 на Берлин в индийската столица. Той вече е гледан от милиони граждани в цял свят в YouTube, новинарски тв канали и уебсайтове.

Главни герои в клипа са самият посланик Щайнер, неговата съпруга Елизе и бившият индийски външен министър Салман Хуршид.

Песента от легендарния филм ”Живей и не мисли за утре” изпълнява самият посланик. Разбира се само като буфосинхронист, в ефир звучи оригиналът.

”Беше много трудно, аз не знам хинди, но след 30-40 дубъла на сцена успях да се справя да отварям синхронно уста”, признава дипломатът.

След грандиозния успех на видеото той е дал снощи, в навечерието на 1 май, прием за близо 1000 гости в немското посолство в Делхи. Показан бил и клипът. Така Щайнер искал да изрази дълбокото си уважение към индийското филмово изкуство.

”Еуфорията на публиката надхвърли всичките ни очаквания. Това е фантастично, невероятно. Беше впечатляващо”, заявява Щайнер за в. ”Билд”.

Той признава, че е продуцирал видеото, за да предизвика любопитството на хората и да ги сближи. Щастлив е, че точно това му се е удало.

Имало обаче и доста трудности при снимането:

”Нарасна уважението ми към труда на актьорите и тяхното майсторство. Последният път, когато се пробвах като артист, беше преди 50 години. Тогава участвах в ученическа постановка на ”Турандот” по Брехт. ”

С видеото Щайнер искал и да докаже, че съвременната дипломация не е само преговори и подготовка на срещи на върха.

”Преди под дипломация се разбираха само деловите отношения между правителствата. Модерната дипломация трябва да се обърне с лице към хората, към техните преживявявания и емоции, да завледее сърцата им. Голяма роля в тази посока играе културата”, заявява Щайнер и допълва: ”Ето защо бях особено радостен, когато бившият външен министър на Индия Салман Хуршид без да се замисли прие поканата ми да участва в проекта.”

Снимането на клипа е продължило 4 дни – през два уикенда от ранни зори до малките часове на нощта.

”Беше истинска лудост”, разкрива посланикът.

Това не е първата му проява на необичайна дипломация. През 2012 г. Михаел Щайнер организира голям ”Концерт на мира” на немски филхармоници в размирния район Кашмир. Година по-късно направи в Делхи бирен празник по подобие на Октоберфест в Мюнхен. През миналата 2014 . той отвори вратите на посолството за любители на футбола. На големи монитори бяха показвани на живо срещите от мондиала в Бразилия.

”Германия и Индия са разделени от 7000 км разстояние. Ние знаем прекалено малко един за друг. За да събудиш любопитство сред народите ни, трябва и да изненадваш, дори в дипломацията. Като дипломат си длъжен да покоряваш и човешките сърца. До този момент реакциите за клипа са само положителни. Страхотно е, когато хората са въодушевени, както това е и сега, на връх 1 май, в посолството ни в Делхи. Напълно съм удовлетворен”, обяснява боливудската си инициатива Михаел Щайнер.