Водят ги за рап-рок, реге, дъб, ска, фънк, етно... Истината е, че са просто феномен. Песните им винаги казват нещо и най-често то е свързано с лицемерието на съвременната политика, объркания свят, в който живеем, с много ирония и... някои забранени за пушене неща.

Когато през 2003 г. членовете на две босненски групи - Gluho doba against Def Age и Ornamenti, създават „Дубиоза колектив“, едва ли си представят гигантския успех, който ги очаква.

Още във втория им албум има запомнящи се гости - Бенджамин Запания и Муш Хан от пакистано-британса група Fun-Da-Mental. В следващите им проекти участие взима френската певица Никол Санте.

Може да се каже, че „Дубиоза“ са кошмарът на БГ звездите - вечно талантливи, но силно недооценени, просто защото световният бизнес не гледа внимателно в една малка държавица... Дубиоза са от три-частната Босна и Херцеговина, преживяла ада на войната, а двамата вокалисти, които влудяват публиката, се наричат Алмир Хасанбегович и Адис Звекич.

„Дубиоза“ пеят на сръбски, а първият им албум с парчета, записани на босненски е Firma Illegal, издаден през 2008 година. Дискът Wild Wild East (2011) е отличен с награда на MTV.

Иначе емиграцията, бягството на младите, бедността, САЩ - всичко става за майтап и усмивка през сълзи... 

Не е силно да се каже, че „Дубиоза“ буквално мачкат на най-елитните европейски фестивали.

Освен на „Сигет“ в Унгария и „Екзит“ в Сърбия, те са звезди и на главната сцена на датския Roskilde, холандския Eurosonic, а през 2013 г. дори на Festival of youth of SYRIZA... сещате се къде – в Гърция. 

Аха... Да не забравим и че на няколко пъти идват в София за жестоки гигове, а веднъж дори си направиха безплатен купон в подлеза на Софийския университет.

По реакцията на публиката ще разберете дали, когато просто много те бива, са ти нужни мощни пиари и скъпа сцена...

"Дубиоза" до момента имат 6 студийни албума от 2004 г. до 2013 г. Последният отпреди 2 г. е с много подходящо заглавие за всяка балканска държава - „Абсурдистан“. А групата явно е толкова спокойна за собствената си реализация (и приходи), че го пусна за съвсем свободен даунлауд на официалния си сайт. 

"Дубиоза" са част от цяла успешна вълна млади изпълнители от бивша Югославия, за които световната сцена надали е по-гостоприемна и лесна за щурмуване отколкото за българите. Нямаме предвид Лепа Брена, а S.A.R.S. примерно.

... Това е само един от клиповете на песента „Перспектива“. Може да обърнете внимание на броячката на гледанията долу вдясно и пак да си говорим за БГ шоубизнес.