Здравният министър Петър Москов е подложен на най-силната публична атака, каквато в българското медийно пространство е имало само в последната година на управлението на Иван Костов.

Това обяви лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев. Той направи кратък отчет на извършеното от Блока от началото на управленския мандат, докато е на обиколка в Благоевгрдаския регион. Изявлението му бе цитирано от сайта на ДСБ.

В прегледа на Кънев влиза, разбира се здравната реформа. Той припомни, че законите за здравното осигуряване и за лекарствените средства вече са гласувани на първо четене, а този за лечебните заведения е качен в сайта на здравното мнистерство за обсъждане.

Изтъкна и промените в отбраната - съгласието, постигнато на последния Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) по отношение на отбранителната способност на Българската армия.

Според Кънев не е случайно, че именно по вече свършена работа и готови законопроекти, зад които стои цялото мнозинство и цялото правителство, са започнали атаки срещу реформаторските министри и по-специално срещу Петър Москов и Николай Ненчев, които работели изцяло в национален интерес.

инистър Москов, който в момента е подложен без колебание, защото аз съм човек който много внимателно следи публичната страна на политиката, на най-силната публична атака от последната година в управлението на Иван Костов насам, която се е виждала в българското медийно пространство. Нищо чудно не е, защото предложените от него реформи в момента застрашават бизнес интереси в различни сфери – в източването на болничните бюджети, в лекарствената политика, които смело можем да изчислим на над 300 млн. лв. годишно. Говоря единствено за генерирани нечистоплътни приходи в сферата, не за чисти обороти. Естествено, е че ще има и много остра атака", казва Кънев.

Лидерът на ДСБ се противпостави и на изявлението на пловдивския митрополит Николай срещу реформите и специално срещу здравния министър, за когото владиката каза преди седмица:

"Позволете ми обаче, да кажа нещо за реформата по принцип. За тези нескончаеми реформи във всички сфери, чийто видим резултат е, че българите от 25 години насам стават все по-бедни, все по-неграмотни и все по-болни. Резултат, който води дотам, че тази нация изчезва. Всички се питат защо това е така? Нали уж го мислим за добро? Нали такъв е модерният повей – да се реформираме? А то става все по-лошо и по-лошо. Реформирахме образованието и образованието изчезна. Реформирахме икономиката и предприятията бяха продадени за скрап, а икономиката изчезна. Реформирахме и продължаваме да реформираме здравеопазването и то също е на път да изчезне".

Според Кънев с изявлението си Николай е допуснал "груба и обидна за всички вярващи българи намеса на представител на Българската православна църква в политиката".

"Изявлението на пловдивския митрополит, в което той заяви, че реформите в България трябва да спрат и влезе в груба политическа атака срещу конкретен министър, каквато дори политици не си позволяват, и смехотворното коронясване на бивш български премиер точно преди очакваното му посещение в Москва на 9 май (пред сайта  Vevesti.bg Сакскобургготски заяви: „Няма да пътувам за Москва и няма да присъствам на годишнината от края на Втората световна война” - бел. ред.), защото, вярвайте ми, тук не става дума за съвпадение, представляват груба, недопустима намеса на църквата в българската политика, както вътрешната, така и външната политика на България, намеса, която е изключително уязвяваща самата църква и изключително обидна за вярата на истинските християни в България", бе категоричен лидерът на ДСБ.

Той посочи като пример за свършена работа и законодателството, свързано с МВР и ДАНС и със закона за енергетиката. Не пропусна и постигнатото споразумение с американските тецове "Марица-изток" 1 и 3 и договореното спестяване "на една сума от порядъка на 100 млн. лв. ежегодно на НЕК, тоест в крайна сметка на българския консуматор на енергия". После даде като пример за реформи новия състав на енергийния регулатор. както и кадровите промени в МВР. 

"По отношение на сектор правосъдие това е най-важната част от предизборната програма на РБ и всъщност каузата на политическото ни обединение преди две години. Трябва да подчертаем, че към момента надхвърляме договореното в правителствената програма, защото ние там не засегнахме темата за конституционни реформи, а това което договорихме беше една мащабна промяна в закона за съдебната власт. Тя в момента е готова като проектозакон одобрена е от МС, но изчаква, тъй като с ГЕРБ се разбрахме да направим следваща и по-смела стъпка, да опитаме, дали в настоящия парламент може да има конституционно мнозинство", коментира лидерът на ДСБ.

После уточни, че в момента вече консултациите за внасяне на проект за конституционни промени. Той вярвал, че "в крайна сметка ще има такъв законопроект, който само на база вносителите си ще бъде с осигурено конституционно мнозинство".

В коментар за просветната реформа, Кънев се спря на закона за училищното и предучилищното образование, който вече се обсъжда на второ четене.

"Имаме и вече цялостната концепция на проф. Танев за развитието на образованието в България, която е най-смелият реформаторски проект в тази сфера от много десетилетия. Като изключим може би така и неслучилия се проект на проф. Александър Фол в средата на 80-те години. Аз го помня защото ме засегна като средношколец точно на този етап, но той не се състоя освен в някои пилотни училища. Предложената от министър Танев концепция е най-смелата, най-цялостна и вътрешно най-еднородна. Като философия реформа на образованието най-малко от 20-те години на ХХ век, тоест на практика за един век от реформите на Омарчевски по времето на кабинета Стамболийски", припомни Кънев.

Той допълни, че на обществено обсъждане е предложен закон за обществените поръчки, отговарящ на новата европейска директива и "залагащ принципа на електронната обществена поръчка и съответно едно потенциално намаление на корупционните практики с около 30%, поне за едрите обществени поръчки. По отношение на дребните може би ще се спрем, когато обсъждаме  и местни теми", обясни лидерът на ДСБ.