173 хиляди мъже на име Георги, 27 хиляди Гергани, и много с подобни имена празнуват днес, поне според информацията на Националния статистически институт. Гергьовден, освен че е вторият най-празнуван имен ден след Ивановден, е и празник на Българската армия още от създаването й. Княз Александър I Батенберг подписва указа на 9 март 1880 г.

Макар денят да е кръстен на Свети Георги Победоносец, според някои специалисти, празнуването му от нашия народ датира много преди Покръстването. 

Освен армията, днес празнуват и животновъдите. Това е обвързано отчасти и със светеца Георги, смятан за покровител на овчарите и стадата, и, разбира се, плодородието и земеделието. Празникът е дълбоко свързан и с факта, че с него идва лятната част от земеделската и животновъдската година.

6 май е и ден на много български градове: Ветрен, Вършец, Каварна, Луковит, Мездра, Петрич, Пещера, Поморие, Русе, Хаджидимово, Якоруда, общините Антон и Баните, селата Замфир, Княжева Махала, Лозенец, Расово, Люляково и Изворово. 

В Габон, Сирия и Ливан днес е Ден на мъчениците, а в Ямайка - на учителите.