Новият руски танк "Т-14 Армата", с който Москва смяташе да смае Запада, се развали, съобщи в. "Дейли телеграф".

Това стана по време на последната репетиция за парада на 9 май. Тогава Русия ще отбележи 70 г. от разгрома на нацистка Германия.

През центъра на Москва преминавали танкове и друга бойна техника. И точно в този момент машината "Армата" внезапно спряла. Двигателят й продължил да работи, но тя не успяла да потегли въпреки усилията на екипажа. Неуспешен се оказал и опитът за изтегляне от верижен влекач. Накрая все пак "Армата" успял да тръгне и напуснал района, обвит в пара.

Тази снимка на танк "Армата" бе разпространена от
руското военно министерство в началото на седмицата.

Засега не е ясно каква е причината за повредата.

Руските власти говорят за "Армата" като за чудо, което е по-добро от всички познати досега танкове, произведени на Запад. В Москва твърдят, че оръдието му може да бъде по-добре управлявано дисанционно. Според руснаците бойната машина предлага по-добра защита на екипажа си.

Същевременно изключително любопитна бе реакцията на случилото се от страна на производителя на танка, Уралския вагоностроителен завод ("Уралвагонзавод" или УВЗ) от град Нижний Тагил.

Първоначално зам.-шефът на УВЗ Алексей Жарич заяви, че аарията се дължала на вълнението на екипажа.

"Само си представете колко се вълнуват момчетата, които за пръв път управляват нова техника. Обучението им още продължава", написа той в туитър.

По-късно обаче това съобщение бе премахнато и заменено с друго.

"Бойните машини са предадени на въоръжените сили от "Уралвагонзавод" за изпитания в рамките на оръжейните поръчки. Те са напълно изправни", гласеше то.

А дикторът на Червения площад обяви, че спирането на танка било планирано и е трябвало да демонстрира как се изнася военна техника с влекачи.