Шефа на метрото Стоян Братоев ще получи орден "Стара планина - първа степен". Реши го правителството.

Това е новината. 

Отвъд нея са елементарните справки:

"Орден "Стара планина" е учреден е с указ от Президиума на V Народно събрание на 4 август 1966 година. Първоначалния му статут предвижда негови лауреати да бъдат само чужди граждани, политици, общественици, спортисти и др. На 21 март 1991 г. наградната система на НРБ е отменена, но орден „Стара планина“ запазва статута си и преминава в наградната система на Република България. От 15 юли 1994 г. статута на ордена е изменен, за да могат с него да бъдат награждавани български граждани, "които имат изключително големи заслуги към Република България", като първите наградени са 27 играчи и треньори от националния отбор по футбол."

Цитат:

"С орден "Стара планина" се награждават: 1. български граждани — държавни глави и ръководители на правителства, министри, политици, обществени дейци, културни дейци, военни лица и представители на духовенството, които имат изключително големи заслуги към Република България; 2. чужди граждани — държавни глави и ръководители на правителства, министри, политици, общественици и културни дейци, които имат изключително големи заслуги за двустранните отношения с Република България и за развитието на международното сътрудничество, укрепването на сигурността и мира между народите, както и за защита на правата и свободата на човека."

Край на цитата.

Не познавам Стоян Братоев. Според биографията му явно е професионалист, който си разбира от работата:

"Завършил е специалността “Мостове и тунели” в Петербургския университет по транспорт, като специализира “Тунели и метрополитени”. До 1982 г. е технически ръководител на една от първите метростанции в София. От 1982 г. е редовен аспирант. През 1985 г. защитава докторат по метростроителство. Между 1985 и 1992 г. е научен сътрудник и старши научен сътрудник в Научноизследователския строителен институт (НИСИ) в София. През 1997 г. се хабилитира като старши научен сътрудник "Подземно строителство". Тогава става и хоноруван преподавател в Минно-геоложкия университет “Иван Рилски”, а от 1999 г. е директор на фирма “Метрополитен” ЕАД."

Дали обаче това е достатъчно за да получиш най-високото държавно отличие?

Много е спорно.

Днес столицата на България си има подземна железница, свързваща няколко квартала, направена основно благодарение на евросредства, отпуснати по много програми, финансирани от европейските и българските данъкоплатци.

Без да омаловажаваме личната роля на Братоев е добре да си дадем сметка, че неговата работа не е друга, а да управлява една общинска фирма. Не става дума за държавна. В този смисъл столичното метро е правено и с парите на бай Ганчо от Широка лъка, който ни веднъж в живота си не е идвал в София, защото няма пари дори и за билет за БДЖ.

Метрото е прекрасно нещо за софиянци, но достатъчно ли е за най-високото държавно отличие.

Дори и по времето на социализма в системата на отличията на народната република  орденът "Герой на социалистическия труд", който се доближава най-много до заслугите на Стоян Братоев в днешно време: "присъжда се от Държавния съвет на НРБ на български и чуждестранни граждани „за изключителни и трайни постижения от особено голямо значение за развитието на народното стопанство, просветата,културата, изкуството, техническия прогрес и за изключителни заслуги в строителството и защитата на социализма и комунизма в НРБ и други социалистически страни“., не бе първи по значимост в държавата.

Затова решението за ордена на Братоев много наподобява на това за поменаването на "цар Симеон Втори" в молитвите и архонтските титли, раздавани на кило.

Съвсем друга тема е, че ако погледнем списъка на лауреатите на орден "Стара планина" сруд тях ще видим и името на либийския диктатор Муамар Кадафи и на доста други типове със съмнителни заслуги. Всичко това обаче е показателно за много сериозната инфлация, която тресе ордените и отличията ни. И която не пречи и Братоев да получи орден!