СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН

“По време на днешните ни срещи в Берлин продължихме с повече конкретика по онова, което предстои като реформи, които трябва да бъдат осъществени за изпълнение на препоръките, които Европейската комисия направи по механизма за сътрудничество и контрол. На първо място това е реформата в съдебната система. Информирахме колегите от Бундестага (германския парламент – бел. ред.) за намерението ни да се извърши промяна в конституцията при онези текстове, които е допустимо да бъдат изменени от обикновено Народно събрание, каквото е 43-ото.”

Това заяви днес пред български журналисти председателката на Народното събрание Цецка Цачева, която втори ден е на работно посещение в Берлин начело на наша парламентарна делегация.

"Споделихме по време на разговорите ни с представителите на Германската социалдемократическа партия, че затова (промени в конституцията от обикновено Народно събрание – бел. ред.) е необходимо да имаме подкрепата не само на парламентарните групи, които подкрепят правителството, но и на тази на БСП. Разчитаме на такава подкрепа и от центъра в лицето на ДПС. Всички участници в работното посещение тук от различни парламентарни групи се убедихме, че това е едно от условията на нашите европейски партньори. Българските граждани също искат да видят една променена съдебна система с по-бързо и по-справедливо правораздаване", допълни Цачева.

Тя и водената от нея делегация разговаряха днес с Фолкер Каудер, председател на парламентарната фракция на християндемократите на канцлерката Ангела Меркел, със заместник-председателя на фракцията на социалдемократите Аксел Шефер, както и с Гернот Ерлер, председател на парламентарната група за приятелство с Германия и председател на Германо-българския форум.

Запитана каква е позицията на България по кризата в Украйна, Цачева отговори:

"Българската делегация на Народното събрание приветства усилията на Германия в лицето на канцлерката Меркел и на френския президент Оланд за намиране на решение на тази криза с дипломатически, мирни, политически средства. Наложените на Русия санкции са част от пакета мерки. Налице е единство между представителите на Бундестага и на Народното събрание, че тези санкции са необходими. Няма друга алтернатива извън дипломатическия път за решаване на този конфликт."

Цачева призна, че наложените на Русия санкции нанасят щети както на германската, така и на българската икономика. България обаче е солидарна с държавите от Европейския съюз и въпреки загубите подкрепя всяка инициатива на съюза, която би довела до намиране на мирно решение на конфликта между Украйна и Русия.