БЕРЛИН –

След много спорове Германия въвежда от 2016 г. винетки за ползване на магистрали и първокласни пътища в страната.

Решението е на горната камара на германския парламент – Бундесрата, който заседава вчера.

През март внесеният от правителството закон беше одобрен и от долната камара – Бундестага.

Чужденците ще заплащат по 10 евро за винетка за десет дни, а за двумесечна – 22 евро.

Въвеждането на винетки е по настояване на баварския Християнсоциален съюз (ХСС), коалиционен партньор в правителството на Ангела Меркел. Канцлерката дълго беше против, но в крайна сметка склони в името на коалиционния мир.

Против бяха и много от съуправляващите в широката коалиция социалдемократи.

Дори при вчерашното гласуване в Бундесрата премиерката на федералната провинция Ренания-Пфалц, социалдемократкта Малу Драйер предупреди, че въвеждането на винетки е в разрез с европейската идея и че от мярката ще пострадат много германски погранични райони: ще затворят магазини,  ресторанти и хотели.

Сега много холандци, швейцарци, австрийци, поляци и други прекарват уикендите си в Германия, често пристигат и през седмицата на пазар. Опасенията са, че ако трябва да се плащат винетки, туристическият поток ще секне.

В крайна сметка се наложи транспортният министър Александер Добринт от ХСС, който присъства на заседанието на Бундесрата. Той увери, че постъпленията от винетките щели в дългосрочна перспектива да гарантират подобряването на инфраструктурата, за което настоявал Брюксел. В този смисъл идеята му била европейска.

По негови изчисления, като се приспаднат разходите, чистите постъпления от винетките ще възлизат на 500 милиона евро годишно.

Най-вероятно от Европейската комисия ще протестират. Причината? Неравностойно третиране на европейски граждани.
Докато чужденците ще заплащат винетки за своя сметка, германските шофьори получават облекчение. Разходите им за годишна винетка ще бъдат приспаднати от плащания и сега данък МПС, нещо като нашия пътен данък.