Журналисти от БНР излязоха днес на протест пред работното си място - сградата на радиото. Причината: орязаните им почти наполовина хонорари и други допълнителни възнаграждения, които се налагат заради приетото със закона за държавния бюджет в края на миналата година 10-процентно съкращаване на средстата за издръжка на персонал.

Заради това обаче допълнителните възнаграждения на журналистите намаляват с около 40 на сто. Хонорарите им са орязани почти наполовина и в момента са средно 150-200 лева, както и средствата от т.нар. допълнително материално стимулиране, което получават на тримесечие и се формира от незаетите щатове, от реклами и пр.

В същото време един редови репортер в БНР получава около 600-700 лева чиста основна заплата, след удръжките. 

На протеста днес колегите носеха импровизирани табели с надписи "Ние сме -43% по-малко", "-43% по-малко качество", "Аз не съм процент" и пр. 

Журналистите недоволстват и от това, че при орязването на възнагражденията им не е взето предвид кой в коя редакция на радиото работи, а всички са поставени под един знаменател - независимо дали са репортери в новините, водещи на предавания, които всяка сутрин трябва да са на линия в малките часове, дали списват сайта и пр.

Единствената постигната до момента договореност е, че няма да се "реже жива плът". Съкратени към момента са 70 незаети щата.

"Такъв тип намаляване на калпак и чрез свиване на незаетите бройки, което означава свиване на възнаграждението на всички, това е форма без преценка на това на кой каква му е ролята в съдържанието, а тези съкращения е хубаво да се правят, особено в една обществена медия, където хората не са чиновници, с оглед на творческия им принос", коментира за БНР и председателят на СЕМ Георги Лозанов още при назряването на конфликта.

Проблемът е, че съкращаването на тези 10% разходи от издръжка на служителите не може да бъде прехвърлено в момента към друго перо като съкращаване на капиталовите разходи например, защото ще трябва да бъде ремонтиран закона за бюджета.