Потребителите на туитър в Турция съобщават, че социалната мрежа е блокирана. Когато се опитат да отворят сайта, те се пренасочват към съобщение на телекомуникационния регулатор на Турция.

Цитирано е съдебно решение, което постановява „мерки за защита“ върху сайта.

Това се случва след като турският премиер Реджеп Ердоган се закани да „заличи туитър“ на фона на вълна от обвинения в корупция срещу най-приближените му.

"Не ме интересува какво ще каже международната общност. Всички ще видят силата на Турската републига“, заяви вчера Ердоган.

Изказването му дойде след като някои потребители на туитър публикуваха документи, уличаващи го в корупция – обвинение, което той отрича.

Преди седмица турският премиер се закани да заличи и Facebook, но засега създадената от Марк Зукърбърг мрежа е пощадена.

От офиса на Ердоган са обяснили, че компанията Twitter не се е съобразила с решението на турски съд да премахне определени линкове и това принудило властта в Анкара да действа.

Досега Twitter няма официален коментар по случая. В Турция социалната мрежа има около 10 милиона потребители.

През 2010 г. страната премахна забраната за YouTube след като в продължение на две години блокираше сайта за споделяне на видео заради клипове, които обиждали основателя на Турската република Мустафа Кемал Ататюрк.