Юношеският национален отбор на България до 17 години завърши с 1:1 срещу Австрия участието си на европейското първенство на родна земя. Тимът ни отпадна още след втория си двубой - 1:2 срещу Испания, но равенството днес се оказа историческо за родния футбол, тъй като никога досега наш представителен тим не е записвал актив в шампионат на Стария континент в тази възраст.

Оливер Филип откри в 34-ата минута, Тонислав Йорданов изравни три минути след началото на второто полувреме с втория си гол на европейското. Много силен мач направи вратарят Димитър Шейтанов, син на бившия страж Георги Шейтанов, който работи в Китай в тим, начело на който е Ясен Петров. Нашите пък треснаха две греди след почивката - чрез Йорданов и Валентин Йосков. И изпуснаха пълен обрат.

Двубоят се игра на кокетния стадион "Арена Созопол" в южния морски курорт и отново привлече много публика, предвид скромния си капацитет - малко повече от 2300 зрители. Българите направиха добър мач, чест им прави, че излязоха пределно мобилизирани, независимо че нямаше за какво да играят. Освен за престиж. Срещата бе интересна и доста атрактивна.

Напред от нашата група "А" продължават Хърватия и Испания, които днес направиха 0:0 в Сливен. На четвъртфиналите хърватите се изправят срещу Белгия, а в интригуващ сблъсък иберийците играят с Германия.

"Факт е, че отстъпваме по много показатели на водещите футболни нации в Европа, коментира селекционерът Александър Димитров. - Трябва да си сменим начина на мислене и да работим много усърдно. Няма значение дали ще бъда аз или някой друг, но с тези момчета работата трябва да продължи. Те показаха израстване с всеки изминал мач. Много хора ме критикуваха дори още преди първия двубой, но нека заповядат да се пробват."

"Това европейско трябва да се използва за едно ново начало. Футболът има нужна от популярност в България. Трябва да се привлекат нови деца  в школите и те да бъдат учени правилно. Нека си извлечем правилните изводи", завърши специалистът.