ЦСКА със сигурност няма да получи лиценз за европейските клубни турнири, а в момента се правят отчаяни опити да бъде спасено поне мястото на отбора в "А" група да следващия сезон, научи Клуб Z.

Какафонията между БФС, Лицензионната комисия, която на книга разполага с известна автономия, и клубовете, е неописуема. Централата и комисията са принудени да потъпкат собствените си правила, само и само да спасят първенството. 
По принцип изискванията за лиценз за Европа и България се припокриват и би трябвало да представляват едно и също нещо.

БФС обаче отново се готви да направи компромиси, за да остави в елита клубове като ЦСКА, "Локомотив" (София), "Локомотив" (Пловдив)... Пет тима имат непокрити дългове по лицензирането, а това прави половината "А" група. Ако бъде направен компромис на "червените", то такъв ще трябва да има и за останалите нередовни. "Левски" също има проблеми, но те са доста по-малки. И дори вече са разрешени.

Преди броени дни Лицензионната комисия разпространи официално съобщение, че просрочените суми трябва да бъдат платени до 31 март 2015 г., а документите за това входирани също до тази дата.

Ако се спази това изискване обаче, от лятото "А" група няма да има и десет отбора. При това сред тях ще са някои от най-популярните. В предишни години правилото е нарушавано - на комисията са представяни документи със задна дата. Например от ЦСКА. Така че с компромисите си в момента органът не прави нищо ново.

А лицензионните специалисти са получили препоръка от най-високо място в родния футбол да загърбят законите и да "помагат да се спаси положението". Става въпрос за бизнес сделка. Неотдавна Кирил Домусчиев предложи държавата да помогне на ЦСКА и "Левски". Той обяви, че отборът му няма да играе в първенство без столичните грандове.

Освен член на Изпълкома на БФС, Домусчиев е и притежател на тв правата на първенството. Ако дори само ЦСКА не е в "А" група, рейтингите ще паднат чувствително.

А в момента ЦСКА не е сигурен дори за мястото си в елита, тъй като трябва да направи някои плащания и до постигне споразумения за разсрочване с физически лица, клубове и организации, на които дължи пари. До края на идната седмица ЛК ще се произнесе, а в момента кипят усилени консултации, преговори, пазарлъци...

Междувременно днес на официалния сайт на УЕФА се появи становище на централата за финансовия мониторинг на ЦСКА. Двете страни са се споразумели армейците да заплатят 200 000 евро глоба до 30 юни. И в рамките на 1 година да погасят 5 милиона евро негламентиран дълг, натрупан в периода 2013-2015 г. Не го ли сторят, санкциите ще са по-големи.

При това положение настоящото ръководство на клуба дори не иска отборът да играе в Лига Европа, поради което лицензът за турнирите вече е прежален. ЦСКА няма пари за селекция, доста играчи ще напуснат, а други ще бъдат продадени. Още повече ФИФА може да забрани на ЦСКА да прави трансфери в следващите два "прозореца". Заради всичко това на "Българска армия" предпочитат "нулева година", в която да чистят дългове и да издържат тим с минимални харчове.

Въпросът е къде ще бъде прекарана тази "нулева година" - в "А" група, в "Б" (при обединение) или в аматьорския футбол.