Бялото покривало е дръпнато, казаци отдават чест на паметник, звучи руският химн. "Този образ е символът на нашата руска демокрация", казва Андрей Поляков, атаман на градското казаческо общество на Санкт Петербург "Ирбис", пред озадачените журналисти. Зад него се извисява прясно откритият бюст паметник на руския президент, който е пресъздаден като римски император. Това разказва кореспондентът на "Дойче веле" Иля Ковал в руския град от вчерашното тържествено откриване на монумент на президента Владимир Путин. Приживе.

На събитието присъстват десетина членове на казашкия съюз и още толкова представители на медиите. Няма нищо чак толкова за отбелязване, освен че паметникът не е на лесно място. Той се намира в частните владения на атамана Поляков в близост до село Агалотово, не много близо до големия град. "Иначе за откриването на монумента щеше да има множество съгласувания", обяснява атаманът. По думите - те повече не са можели да чакат.

Вдъхновението да издигне бюста паметник на Путин дошло при атамана след миналогодишното анексиране на Крим. Поляков го нарича "връщане на нашите руски земи" и го сравянава с падането на Берлинската стена. Обмисляли се и други варианти за изобразяването на президента - във военна униформа например или като Владимир Втори-Мономах (Велик княз на Киевска Рус през ХII век - б.р.).

На откриването на монумента се появява и известният изпълнител на шансони Стас Барецкий. Той разказва, че с Поляков са приятели отдавна, а и събитието било много важно. Затова даже жертвал покана да пее на фестивал на еротиката. Убеден е, че това е първата крачка, "паметници на Путин ще се откриват тепърва в цялата страна".

Церемонията продължава, а Поляков разсъждава: "След като Путин слезе от президентския пост, възможно е нашият народ, в това число и казаците, да го направим император. Тогава той ще представлява народа на Русия в парламента например."

В плановете на атамана има още един паметник - за казаците, участвали във военни действия в Донбас.

По първоначални планове скулптурата на Путин като император трябваше да бъде показана в Санкт Петербург на парада за 9 май в чест на победата.