"Груевски повече нищо не може да направи. Той си отива. Часовете му са преброени." Това заяви лидерът на опозиционния СДСМ Зоран Заев пред многохилядния антиправителствен митинг в Скопие. 

Събитието много напомня на настроението по време на летните протести срещу правителството на Пламен Орешарски през лятото на 2013 г. На площада в македонската столица се веят стотици албански, турски и македонски знамена. Има и няколко български трибагреника.

"Всички националности в Македония тук и заедно дойдохме за нашето бъдеще. Чест и гордост е да сме тук всички и решително и непоколебимо да се изправим срещу узурпатора. Вижда се светлината", каза Заев.

Той изброи и различните етноси в бившата югорепублика като сред тях пропусна да спомене българите.

Преди да заговори пред митинга Заев поиска с минута мълчание да бъде почетена саможертвата на осемте полицаи, които загинаха по време на събитията в Куманово преди седмица.

След това изявлението на Заев без преход изби към изявление на предизборен митинг, сякаш вече Груевски е сдал властта.

"Трябва да направим така, че злото Груевски никога повече да не се повтори. Македония ще бъде единна и мултиетническа държава. 24 година сме една държава с две общества. Сега ще го променим. Ще станем една държава с едно общество. Мултикултурността ще я отглеждаме още в детските градини. Национализмът е в миналото. Ще сме пример за социална държава. Данъците ще са според доходите. Хората ще имат лесен достъп до обществени услуги. Образователната система ще заложи на качеството. Ще намалим предметите в основното и средното образование. Ще махнем матурите. Задължително ще има изпит по математика за студентите по природни науки. Ще вдигнем агросубсидиите и ще привличаме чуждестранни инвестиции. Политиците няма да пипат съдебната власт", обеща пред множеството Заев.

Също така той се зарече и медиите в републиката да станат независими и да развива културата и спорта.

Зоран обеща и да не прави гонения и чистки, а всички заедно да градят бъдещето на Македония. Той се обяви и за членство в НАТО и ЕС.