Финансовият министър Владислав Горанов е предложил на катарския си колега богатата държава да инвестира в облигации, с които да се финансира санирането и спасяването на закъсали банки. В момента премиерът Бойко Борисов заедно с 8 министри е на посещение в Доха, където се обсъждат редица икономически въпроси, включително евентуалната доставка на втечнен природен газ.

"България може да предложи на Катар изгодни условия за инвестиции във финансови инструменти, по-конкретно такива, емитирани от Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Държавата ни е стабилна както политически, така и икономически, което беше оценено положително и от финансовите пазари при емисията, която направихме наскоро", подчертал министър Горанов пред своя колега Али Шериф ал Емади, който изразил готовност да инвестира в подобни финансови инструменти.

От своя страна Али Шериф Ал Емади проявил интерес към инвестиции от страна на Катар както в българската финансова система, така и в енергетиката, земеделието и инфраструктурата. В качестото му на председател на борда на директорите на Qatar Airways, Ал Емади поставил въпроса за разширяване на дейността в България на катарския национален авиопревозвач.