Висшият съдбен съвет прие доклада на Сотир Цацаров за дейността на прокуратурата през 2014 г. и го изпрати на парламента.

Преди това Михаил Кожарев от Съвета взе думата и на два пъти призова членовете не просто да приемат, а да одобрят равносметката за свършеното от държавното обвинение през м.г.

"На този доклад е наложително да се обърне по-голямо внимание. Прокуратурата на Република България е свързана с очакването на гражданите за съдебна реформа", каза Кожарев.

След това той обърна внимание върху честността и градивността на четивото, което засега не е публично. Кожарев каза, че прокуратурата е приела план за действие съгласно препоръките на ЕК, предприела е редица действия за съдебна реформа и не само "не е останала встрани от реформата, а активно участва в разработването й".

Той посочи напредъка, който личи от сравнителни анализи с предходните години, коректно посочените слабости, стъпките за преодоляването им, обученията на служителите.

"Не виждам нещо, което да е укрито от общството, от нас и от работещите в тази система", каза Кожарев.

Той се аргументира, че е бил свидетел как предишни състави на Народното събрание не обръщали внимание на такива доклади и те стояли с години в деловодството на парламнта.

"Аз намерих в този доклад удовлетворение за себе си в предложените законодателни промени", допълни прокурорът.

Тук се намеси Камен Иванов, който каза, че в конституцията ясно е разписано, че ВСС не одобрява, а само приема или не приема такива документи.

"Конституцията е пределно ясна и нямаме право да сме много удовлетворени или не чак толкова задоволени от това, което главният прокурор е написал. Изслушваме и приемаме - нито одобряваме, нито даваме оценка", каза Иванов.

Кожарев обаче изтъкна, че иска да "изразим оценката си за този доклад, а не само обичайното предписано от закона поведение". 

Накрая се включи самият Сотир Цацаров, който благодари за милите думи, но предложи да се изпълнява законът, така както е написан - т.е. - отчетът само да се приеме и да се прати в парламента.

Той се съгласи обаче, че прокуратурата е с неприети отчетни доклади от парламентите през 2012 и 2013 г.

"С оглед на Народното събрание и на определени структурирани части от него - аз съм сигурен, че така или иначе този доклад ще предзвика значително обсъждане от народните представители и дай Боже да е така", каза Цацаров.

Главният прокурор не пропусна да изтъкне съжалението си, че министърът на правосъдието Христо Иванов не присъства на дискусията.

В крайна сметка докладът бе просто приет и пратен на парламента.