Футболното величие Зинедин Зидан със сигурност ще пристигне в петък в Бургас за финала на европейското по футбол 17 г. между Франция и Германия от 20:00 часа на стадион "Лазур". Големият му син Лука пази вратата на "петлите" и в полуфинала срещу Белгия спаси три дузпи, а преди това пусна едва първия си гол на шампионата.

Директорът на "Евро 2015" Павел Колев потвърди за пристигането на Зизу, но уточни, че визитата му ще е неофициална. Той ще дойде като родител, а не като човек от френската делегация или в качеството си на представител на "Реал" (Мадрид), където работи като треньор.

На пресконференция днес пък Стилиян Петров пожела "добро бъдеще на Бургас"  и похвали организацията на турнира в присъствието на кмета Димитър Николов и на бившия си съотборник в националния Радостин Кишишев. Петров, който е посланик на европейското, писа в специалната книга на Община Бургас, където известни личности отправят своите пожелания към града.

"Много усилия се изискват за организацията на такова престижно първенство. Това, което сте постигнали по отношение на подготовката и  на тренировъчните бази, е невероятно", заяви Стан, който не се беше прибирал в България три години и половина. Отново не скри вълнението си от начина, по който е посрещан навсякъде. И благодари за вниманието конкретно на бургазлии.

Той сподели, че е радостен да види как българската публика е показала с пълните стадиони на европейското, че сме футболна нация, въпреки трудните времена за спорта. И се присъедини към призива на Димитър Николов за пълни трибуни на "Лазур" в петък вечер. Церемонията по закриването ще започне в 18:30 часа, а вратите на стадиона ще бъдат затворени в 19:00, час преди първия съдийски сигнал.

Дори в умерен и дипломатичен тон - типично за себе си, Стилиян изтъкна, че българският отбор на "Евро 2015" значително отстъпва на най-добрите в Европа на тази възраст и че за футболистите ни това е добър урок, тъй като имат дълъг път пред себе си. 

Бившият капитан на националния ни отбор подари топка със свой автограф на бургаския кмет, който пък го изненада с картина на местен художник. Петров си тръгна от общината и с фланелка на "Нефтохимик" с неговото име и номер на гърба. 
Утре от 14:30 пресконференция в Бургас ще даде президентът на УЕФА Мишел Платини, който лично ще награди новия шампион на Европа до 17 г.