Държавата няма право и намерение да се меси във вътрешните футболни дела и да помага на клубове длъжници като ЦСКА и "Локомотив" (София) да вземат лиценз за "А" група, обяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев.  

След като вдъхна кураж на българските национали по модерен петобой, които в понеделник стартират участието си в европейското първенство за младежи и девойки до 21 години, той отговори на журналистически въпроси за лицензите. 

„За да се стигне дотук, явно управлението на ЦСКА през годините не е било достатъчно рационално, рече Кралев. - Ние не можем да се бъркаме в работата на футболния съюз. Има си правила на ФИФА и УЕФА, които важат за всички клубове. Трябва да се мери с еднакъв аршин, когато говорим за Локо (Пловдив), за "Ботев", за "Монтана", за "Левски", за ЦСКА, за всички отбори. Трябва да се отнасяме еднакво и да има справедливост. Ясно е, че участие в евротурнирите е невъзможно за Локо (София) и ЦСКА. Трябва да изчакаме да видим какво ще се случи с участието им в "А" група. Нашата задача като министерство е да гарантираме, че базите на ЦСКА ще отидат в правилните ръце. В това дружество, което ще наследи традициите и ще бъде припознато от феновете като ЦСКА.“

Той заяви, че не е нормално някои отбори да харчат много повече средства от тези, с които разполагат и това да остане без последствия. Което пък ощетява онези, които спазват финансова дисциплина. Министърът коментира и въпроса със спортните бази, както и какви са възможностите за помощ от държавата.  

„Все пак даването на базата на ЦСКА за един по-дълъг период няма да е малка помощ. Продължават да вървят спекулации по темата. За да я затворим, отново повтарям - базите са на ЦСКА. Клубът не плаща никакъв наем за тях. Те са отдадени за срок от 20 години срещу ангажимент за инвестиции от страна на собствениците. Това, че собствениците на ЦСКА са нямали достатъчно пари за инвестиране в базата, не е причина да се твърди, че ЦСКА бил единственият отбор, който плащал наем. Това не отговаря на истината. Ако ние не поставим клауза за инвестиции в договора, самите фенове ще го поискат. Това, което държавата може да направи в случая, е да удължи срока за ползване на базите“, уточни министърът.

Той повтаря това още от миналата година, а още след встъпването си в длъжност бе категоричен, че концесионните договори ще бъдат удължени с промени в закона. Например до 30 години.

„Ще опитаме да помогнем с базата на всички клубове, за да могат да се провеждат нормално мачовете по стадионите, обеща Красен Кралев. - Там, където може да се помогне, ще го направим в рамките на закона. И отново призовавам да не се говори само за базите на ЦСКА. Това не е най-големият проблем в държавата. Има много клубове, не само футболни, които трябва да си получат базите за дълъг срок от време. И ние за това работим с моя екип. Защото инвестицията в спортната инфраструктура се връща много бавно. Очевидно финансовият ресурс на държавата и общините не достига и е необходимо да се обърнем към частния сектор. За да го мотивираме да инвестира трябва да му дадем необходимите гаранции и условия. А не да се случва както досега. Идва съвестен инвеститор, прави съоръжение от гола поляна, минават 10 години и му го взимат."

"Трябва да протегнем ръка към частния бизнес и да го убедим да инвестира в спорта, защото спортът е най-мощното маркетингово оръжие за промотиране на отделни продукти, брандове и компании“, завърши спортният министър.