ЦСКА се е примирил, че няма да играе в Европа през лятото. Усилията сега са насочени към стабилизиране на клуба и получаване на лиценз за "А" група. На днешната среща с представители на най-големите запалянковски фракции новият бос Ивайло Манджуков обяви, че има два плана за бъдещето на клуба. Първият е да се оздрави сегашното акционерно дружество, като постепенно се изчистят дълговете. План "Б" е фалиране на АД-то и стартиране на ново.

Общото между двете стратегии е "червените" да играят в "А" група. Манджуков изключва сценарии с тръгване от "А" окръжна група, обединение с други клубове и т.н. и т.н. Срещата с феновете продължи около три часа в баскетболната зала на стадион "Българска армия". Тя закъсня от първоначално обявения час. Стекоха се към 300 привърженици.

"Мога да го обявя официално - ЦСКА няма да участва в Европа през следващия сезон, но според мен са достатъчно добри шансовете Апелативната комисия да одобри жалбата ни за "А" група", обяви Манджуков-младши след сбирката.

Манджуков и Милко Георгиев разговаряха повече от 2 часа с около 300 привърженици на "армейците" на стадион "Българска армия", след което първият разкри подробности около различните варианти за бъдещето на клуба.

"До окончателно решение не сме стигнали, но като за първи дискусионен форум мисля, че беше ползотворна срещата. Ще бъда максимално откровен, не съм очаквал повече хора, тъй като ситуацията в ЦСКА е меко казано нестабилна. Най-важните неща, които си казахме, бяха свързани с бъдещето на клуба и по-конкретно скорошното. Какво ще се случи в следващите 2-3 седмици. Нека първо изчакаме решението на апелативната комисия, в понеделник ще внесем жалбата. След решението й има няколко варианта, които бихме могли да осъществим. Лично аз бих желал да се направи още един дискусионен форум, тъй като ЦСКА се намира в един исторически момент и трябва да се вземе историческо решение", добави той.

"Продължаване и оздравяване на сегашното дружество е най-добрият вариант от гледна точка на морал и етика, но не бих казал, че е най-безболезнен, поради простата причина, че в момента няма крупен инвеститор, който да застане зад каквато и да е било оздравителна програма и стратегия. За мен на този етап вече не може да се мисли за това. Алтернативата, разбира се, е ново дружество", обясни Манджуков план "А" и "Б".

Той коментира и желанието на бизнесмена Дениз Кизилоз за купи клуба. Турчинът с английски паспорт нашумя в последните дни с куп интервюта. Той обяви, че иска да купи клуба и да го спаси от фалит. Междувременно стана ясно, че е приближен до Александър Томов.

"Имах два разговора с въпросния господин. Твърдя, че те бяха меко казано несериозни, тъй като когато даден бизнесмен, за какъвто се окачествява въпросния господин, има сериозни намерения към такъв клуб, който е национална институция, първото нещо е да направи един "letter of intent", или писмо за намерение. След което трябва да се предоставят "proof of funds" или т.нар. финансови гаранции. За мен на засега този вариант е неосъществим, никога не е съществувал сам по себе си. Проведохме една среща в лобито на хотел "Хилтън", в присъствието и на изпълнителния директор Александър Тодоров (подал оставка, бел. ред.). Коментирахме с г-н Дениз евентуалните ни бъдещи взаимоотношения. Ние споменахме, че срочните плащания, които трябва да се направят са в рамките на 650 хиляди лева", обясни бизнесменът.

Манджуков разкри, че до понеделник ще стане ясно кой ще е новият изпълнителен директор.

"За съжаление в момента не мога да ви кажа за име. Да, мислено е, най-късно в понеделник ще ви бъде обявено", обеща Манджуков.

Тодоров си тръгна, а вчера даде пресконференция, на която обясни мотивите. Дясната ръка на Александър Томов не е съгласен с плана за фалит и старт от нулата. Според него този вариант няма да се хареса на ФИФА и УЕФА, които най-малкото ще наложат солидна глоба на клуба, а ще го лишат от участие в Европа в следващите сезони.

"Според изискванията на УЕФА всички документи и всички договори по разсрочване на задължения е трябвало да бъдат внесени до 31 март. Оттук нататък какво мога аз, като мажоритарен собственик на акциите, да направя повече? Къде точно е вината на сегашните собственици, ако Апелативната комисия не одобри нашата жалба? По какъв начин г-н Ивайло Манджуков и г-н Милко Георгиев биха могли да бъдат отговорни, след като към дата 31 март ние не сме били мажоритарни собственици? Ние в момента няма как да реагираме, това са процеси, които няма как да зависят от нас", отхвърли отговорността Манджуков.

Той разкри, че се водят преговори с Любослав Пенев за продължаване на неговия договор, но до този момент няма нищо окончателно. Това ще е трудна мисия за новото ръководство, при условие, че ЦСКА ще остане извън Европа. А ще стане невъзможна при отхвърляне на жалбата към Апелативната комисия. 

Вече е ясно, че последните два мача на "червените" в родния елит този сезон са протоколни.