СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Западни агенти са следили всяка стъпка на Ерих Хонекер (1912 – 1994 г.) от началото на 50-те години на миналия век, далеч преди убеденият комунист да застане начело на ГДР.

Това става ясно от досието му, съхранявано от западногерманското разузнаване БНД. Част от него сега е разсекретено по искане сп. “Шпигел”. В най-новия си брой изданието публикува изненадващи факти от живота на Хонекер. Така става ясно, че той съвсем не е бил суховат апаратчик, за какъвто беше смятан, поне не и за БНД.

През 1967 г. тайната служба обобщава разузнавателни данни от началото на 50-те години на миналия век. Записано е, че “след края на Втората световна война Ерих Хонекер често e в Западен Берлин и посещава заведения в елитния квартал “Груневалд”, където се организират оргии”.

Тогава Берлинската стена още не е издигната и хиляди граждани на “демократичната република” свободно пресичат границата, маркирана единствено с бяла черта. Шест години по-късно в досието е записано, че “комунистът Хонекер тайно взима уроци по актьорско майсторство и правоговор”. За разузнаването на ФРГ Ерих Хонекер е “отявлен противник на Запада, макар и не така закостенял и не толкова праволинеен, както Валтер Улбрихт”.

Улбрихт е предшественик на Хонекер начело на компартията на ГДР. Точно той предлага издигането на Берлинската стена. Първоначално Москва е против поради страх от нов горещ конфликт, но впоследствие скланя. През 1961 зловещият зид е факт.
С подкрепата на Кремъл на 3 май 1971 г. Улбрихт е детрониран, начело на ГДР застава Ерих Хонекер. Той пък е свален от власт на 18 октомври 1989 г., малко след тържествата за 40-годишнината на ГДР на 7 октомври с. г.

Честването на 40-годишнината на ГДР на 7 октомври 1989 г. До Хонекер е съветският вожд Горбачов. Само 10 дни по-късно Хонекер е свален от власт.

Хонекер умира през 1994 г. в изгнание в Чили.

Но да се върнем към досието му.

Че е бил следен на всяка крачка от западногерманското разузнаване, става ясно и от някои детайли. Така например е записано къде Хонекер е седял по време на новогодишен прием – “на масата на Валтер Улбрихт”. Къде е прекарал поредната си почивка – “в Крим”. Дори е отбелязано и какви международни отличия е получавал, като например “Голяма почетна звезда на Етиопия”.

Според БНД в дипломатическите среди на “братските страни” Ерих Хонекер е бил известен с прозвището си “Германският китаец”, най-вероятно заради високите му скули и леко дръпнати, малки очи.

БНД категорично отказва да разсекрети цялото досие на Ерих Хонекер, макар той отдавна да не е сред живите, а ГДР от 25 години не съществува, посочва “Шпигел”. От ръководството на разведката се позовали на 30-годишен забранителен период за даване публичност на подобни документи. Дори и след изтичането му БНД нямало да разсекрети цялото досие с обосновката, че трябвало да бъдат защитени информаторите. Това навежда на мисълта, че мнозина от тях са били сред най-тясното обкръжение на Ерих Хонекер.